I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Ta bilen till skidsemestern

Ska du ta bilen till fjällen eller alperna? Tänk på att det lätt blir trångt på vägarna under vinterloven och att reglerna för vinterdäck skiljer sig åt beroende på vart du ska åka. Läs våra tips för en bra start på skidsemestern.

Volvo XC60 med skidhållare.

Tips för en säkrare bil­resa 

  • Vinterrusta bilen och packa med startkablar, bogserlina, ficklampa, snöskyffel, sand eller grus, extra mössa och vantar, reflexväst och varningstriangel.   
  • Fyll på med spolarvätska för att säkra god sikt när du kör. Tänk på att använda spolarvätska som innehåller alkohol och inte fryser vid minusgrader.  
  • Packa takboxen rätt. Kontrollera takets maxlast och var noga med att inte lasta den för tungt. Läs om hur du packar bilen rätt
  • Se till att du har vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup, gärna mer än 5 mm. 
  • Planera resan och försök komma iväg så tidigt som möjligt, men tumma in på sömnen. Trötthet försämrar både omdömet och reaktionsförmågan.   
  • Undvik tjocka vinterkläder inne i bilen. För att bilbältet ska skydda på allra bästa sätt är det viktigt att det sitter tätt mot kroppen.  
  • Anpassa hastigheten till väglaget och trafiken.  
  • Håll ordentligt avstånd till bilen framför. Bromssträckan blir längre på hala vintervägar.  

Särskilda regler i Europa

Ha rätt däck 

Bestämmelser för dubbdäck skiljer sig åt runt om i Europa. Tyskland har till exempel dubbdäcksförbud, vilket är bra att känna till om du planerar att åka söderut. Råder det dubbdäcksförbud använder du istället dubbfria vinterdäck och kompletterar med Autosocks, snökedjor i textil, vid behov.

Regler för vinterdäck i Europa.  

Kolla upp vägavgifter och miljö­zoner 

Undersök vilka eventuella vägavgifter som du behöver betala och om det krävs någon form av miljödekal till bilen. I vissa länder, däribland Frankrike, är det ett krav att visa hur mycket miljögifter bilmotorn släpper ut. Kör du i en miljözon utan dekal riskerar du dryga böter.  

Riksförbundet M Sverige har sammanställt vanliga vägavgifter och miljözoner i Europa. Det mesta av informationen är tillgänglig även för icke-medlemmar.  

Kontrollera bil­försäkringen  

Det är viktigt att se till att du har den bilförsäkring du behöver för att slippa problem på skidresan. Med en helförsäkring, eller halvförsäkring med giltig personvagnsgaranti, får du ersättning för skador på bilen om du till exempel kör i diket. Dessutom ingår bärgning.  

Fundera också på om du behöver tillgång till hyrbil om olyckan är framme. Det kan vara bra att ha så att du kan köra vidare om din egen bil skadas. Hyrbil ingår i våra Trygghetspaket

På Mina sidor kan du enkelt ändra din bilförsäkring så att du är rätt försäkrad på resan.  

Logga in 

Andra viktiga försäkringar på skidsemestern 

Din Volvia bilförsäkring har flera fördelar och en av dem är att du får rabatt på Ifs försäkringar. Detta tack vare att Volvia är en del av If Skadeförsäkring. 

Reseskyddet i din hemförsäkring kan ersätta kostnaderna för akut sjukvård i ett annat land. Om du råkar ut för en olyckshändelse i Sverige, eller om du får bestående men av olyckshändelsen, behöver du en olycksfallsförsäkring för att kunna få ekonomisk kompensation. Barn och ungdomar under 25 år behöver en barnförsäkring och vuxna behöver sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Kvinnlig servicetekniker kollar motor.

Förlängd Maskin- och elektronik­försäkring

Som Volviakund kan du köpa Förlängd Maskin- och elektronikförsäkring när din ordinarie maskin- och elektronikförsäkring upphör. Försäkringen gäller tills din Volvo är 10 år eller har gått 20 000 mil.

Hand håller i en smartphone med Volvia-appen.

Volvia-appen

Du som är Volviakund behöver inte åka till verkstaden för att visa upp en skada på bilen och få den besiktigad. I vår app finns en funktion där du kan ta bilder på skadan och skicka till vald verkstad för bedömning.

En familj vid en Volvo XC90.

Bila med barn

För att resan ska bli så bra och säker som möjligt finns det en del saker du bör tänka på och kontrollera för att ditt barn ska färdas säkrare i bilen.