I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Frågor och svar om försäkring

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som rör bilförsäkringar.

Vilken försäkring ska jag välja?

Det beror på hur gammal din bil är och hur stor risk du vill ta.

Helförsäkringen gäller för hela bilen. Blir den stulen får du ersättning, glasskador betalas, du kan få hjälp med bärgning och försäkringen gäller för plåt och lackskador.

Halvförsäkringen gäller inte för plåt och lackskador. Välj halvförsäkring om din bil är yngre än 3 år. Då har du garanti som täcker skador på plåt och lack. Halvförsäkringen fungerar även för dig som har en äldre bil med lågt värde. Är du beredd att ta kostnaden själv om bilen så skadad att den måste skrotas? Då är halvförsäkring ett alternativ.

Trafikförsäkringen gäller inte för din bil. Den gäller för förare och passagerare och andra trafikanter. Försäkringen betalar skadorna på någon annans egendom som du orsakar när du körde med bilen.

Vad kostar en bilförsäkring?

Priset på bilförsäkring påverkas av en mängd olika faktorer. Vissa av dem kan du styra över, andra inte. Exempel på vad som påverkar kostnaden är:

  • Din ålder, hur länge du har haft körkort och om du har kört skadefritt eller inte.
  • Var du bor. Det är till exempel större risk att råka ut för skador i storstadsregionerna än på landsbygden.
  • Hur många mil du kör på ett år.
  • Typ av bil och tillverkningsår. Vissa bilmodeller är mer stöldbegärliga än andra och/eller kostar mer att reparera.
  • Vilken självrisk du väljer för vagnskada (om du har helförsäkring). Högre självrisk ger lägre pris på försäkringen.


Baserat på alla faktorer gör vi en riskbedömning och räknar ut vilket pris du behöver betala för att ha ett bra skydd om något händer med din bil. Dessutom, förutom omständigheter som är direkt kopplade till dig och din bil, kan du påverka priset beroende på hur omfattande skydd du väljer.

Räkna ut vad det kostar att försäkra din bil.

Tips. I samarbete med If kan vi erbjuda dig som Volviakund minst 15 % rabatt på hem- och villaförsäkring. Läs mer om vårt helkundserbjudande och hur du kan få rabatt på försäkringar.

Hur ändrar jag min bilförsäkring?

Du kan själv göra ändringar på din bilförsäkring när som helst på dygnet. Alla dagar i veckan. Hela året. För att kunna göra ändringar på din bilförsäkring behöver du logga in på Mina sidor. 

Logga in på Mina sidor

Om du däremot vill avsluta din bilförsäkring ringer du oss på telefon 031-345 67 00.

Jag vill ändra hur mycket jag kör. Hur gör jag?

Logga in på Mina sidor för att ändra körsträcka. 

Priset på din bilförsäkring baseras bland annat på antal mil du kör per år. Om du kör mer nu än tidigare behöver du kanske ändra den så kallade körsträckeklassen. Det kan du göra när som helst under året. Kör du mindre än beräknat justerar vi priset när din bilförsäkring ska förnyas. Då kan du stämma av om du haft en körsträckeklass som motsvarar de antal mil du kört. 

Har du till exempel betalat körklass 3, men bara kört så många mil som motsvarar klass 2, betalar vi tillbaka mellanskillnaden. Ring oss så hjälper vi dig med det. Milintervallen är indelad på följande sätt: 

  • 0 - 1000 mil
  • 1001 - 1500 mil
  • 1501 - 2000 mil
  • 2001 - 2500 mil 
  • över    2501 mil

Gäller den tidigare ägarens försäkring?

Nej, det gör den inte. Vid ägarbyte måste den nya ägaren se till att det finns en aktiv bilförsäkring. Den tidigare ägarens bilförsäkring upphör att gälla när ni skriver på ägarbyteshandlingarna. En del tror att man kan "låna" den tidigare ägarens försäkring tills man kommit hem. Men det är inte sant.

Guide om ägarbyte.

Vad ska jag göra när bilen är såld?

När Transportstyrelsen har registrerat ägarbytet skickar de ett meddelande till oss. Vi tar bort försäkringen från det datum de registrerat som ägarbytesdag och skickar en bekräftelse till dig om att försäkringen är avslutad.

Om det finns pengar kvar som ska betalas ut till dig står det i bekräftelsen. Ring då till oss så att vi kan ordna återbetalningen av beloppet.

Får jag köra med en avställd bil?

Du får endast köra med bilen närmaste vägen till och från bilbesiktningen den dag du har tid för besiktning.

När kan jag byta bolag?

Du kan byta till oss när din bilförsäkring har årsförfallodag hos det andra försäkringsbolaget. Vi kan hjälpa dig att säga upp försäkringen i det andra bolaget. Givetvis är det samma regler om du vill lämna oss. Men vi tycker att det är tråkigt om du gör det.

Vad gäller avställningsförsäkringen för?

Enkelt uttryckt kan man säga att avställningsförsäkringen gäller för samma saker som halv- och helförsäkring, men utan trafikförsäkring. Du får alltså inte köra med bilen, förutom när du kör till och från bilbesiktningen. Under den färden gäller bilförsäkringen på samma sätt som innan du ställde av bilen.

Gäller min bilförsäkring vid övningskörning?

Bilförsäkringen gäller precis på samma sätt som när du själv kör bilen. En förutsättning för att bilförsäkringen ska gälla är att både den som övningskör och den som sitter bredvid uppfyller Transportstyrelsens krav och regler för övningskörning.

Vad händer om jag kör med sommardäck på vintern?

Om det är vinterväglag mellan 1 december - 31 mars krävs det att du har vinterdäck på bilen. Kör du utan vinterdäck, eller om mönsterdjupet är mindre än 3 mm, får du betala 5 000 kr extra i vagnskadesjälvrisk.