I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Barn i bil

I Sverige ska alla som åker i personbil enligt lag använda bilbälte. Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning. Det vill säga babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde. Här har vi samlat guider, rekommendationer och filmer för dig som förare och förälder. Tillsammans ser vi till att alla barn sitter säkert i bilen.

Barnsäkerhet i bil

Bebis med napp sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Bilbarnstolar

Oavsett bil, tycke och smak finns en gemensam sak för bilbarnstolar. En oskadad bilbarnstol som sitter monterad på rätt sätt i bilen ger ditt barn en säkrare åktur.

Flicka i grön t-shirt sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Montera bilbarnstol

Det är viktigt att barn sitter i bilbarnstol, men det är minst lika viktigt att bilbarnstolen är monterad på rätt sätt. Här kan du se film och läsa om hur du monterar stolen.

Leende bebis sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Bakåtvänt åkande

All forskning visar att upp till minst 4–5 års ålder är det absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Läs mer om hur barn sitter säkert i bilen.

Leende flicka sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Framåtvänt åkande

När barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att sitta framåtvänd på en bältesstol eller bälteskudde. Barnet ska vara minst 4 år gammalt men helst äldre.

Flicka med lila klänning sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Sätt bältet rätt

Se alltid till att bältet hamnar rätt. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet.

En familj vid en Volvo XC90.

Bila med barn

För att resan ska bli så bra och säker som möjligt finns det en del saker du bör tänka på och kontrollera för att ditt barn ska färdas säkrare i bilen.

Barnets kropp skiljer sig från en vuxens 

Ett barns kropp skiljer sig markant från en vuxens när det gäller storlek, proportioner och skadetolerans. Framförallt handlar det om huvudets storlek, tyngd och tyngdpunkt i förhållande till kroppen. Huvudet på ett fem månader gammalt barn utgör 25% av dess totala kroppsvikt, jämfört med 6% för en vuxen.  

Egentligen borde alla sitta bakåtvänt då det även för oss vuxna är det säkraste sättet att färdas i en bil. Men för oss vuxna finns det krockkuddar, bältesförsträckare och andra säkerhetsfunktioner som skyddar oss i en framåtvänd kollision. För framåtvända barn blir påfrestningarna på den lilla kroppen kritiska.  

Rapport om barn­säkerhet i bil  

Varje år intervjuar vi över 1 000 män och kvinnor som har barn i åldrarna 0–11 år för att se hur kunskap och beteenden kopplat till barnsäkerhet i bil förändras. I 2023 års undersökning visade det sig att de små barnen åker säkrare nu för tiden, men för äldre barn är trenden fortsatt oroande. 

Illustration med sammanfattande resultat från rapporten Barnsäkerhet i bil 2023.

Stor användning av barn­skydd

Vi är generellt väldigt duktiga i Sverige på att låta barnen åka säkert i bilen, hela 97 % av barnen upp till 8 år sitter med någon form av barnskydd.  Det är också mycket glädjande att se att många föräldrar låter sina barn sitta bakåtvända tills de är ca 4 år, 83 % i årets undersökning, vilket är en ökning jämfört med tidigare år.  

Men vi ser en stor förändring när barnet fyller 4 år, då endast 26 % sitter bakåtvända. Det är alldeles för få men det positiva är att det är en ökning från 2022 då siffran låg på 18 %. Dock är det ändå 17 % av barnen 2–4 år som åker framåtvänt. Det innebär att det fortfarande är ett stort antal barn som riskerar allvarliga skador i onödan. Åldersmässigt är det i tidigaste laget då många barn är kroppsligt för små för att sitta säkert i en framåtvänd stol. 

Det är också alarmerande att så många som 26 % av barnen 8–11 år aldrig använder bilkudde eller bältesstol. Inte heller barn i den här åldern är kroppsligt tillräckligt utvecklade för att sitta med enbart säkerhetsbälte. 

Vi slarvar med bältet

Vi ser i undersökningen att många föräldrar slarvar med att dubbelkolla hur bältet sitter, när barnet har spänt fast sig självt. Detta gäller från det att barnet börjar åka framåtvänt. Att bältet hamnar korrekt över höfter och axel är viktigt för att det ska skydda optimalt. De allra flesta tror också – helt felaktigt – att det är farligt om bältet ligger nära barnets hals. Detta är en vanlig myt som också lever med barnet upp i vuxen ålder.  

Brister i kunskap om barn­säkerhet i bil

Undersökningen visar att det finns en brist i kunskap om barnsäkerhet i bil bland föräldrar. Endast 74 % av de tillfrågade anser sig kunna tillräckligt om ämnet.

Den nationella rekommendationen i Sverige säger att barn bör sitta bakåtvänt till minst 4 år. Undersökningen visar att en fjärdedel av de svarande inte vet vilken ålder som gäller. Denna okunskap kan medföra att flera små barn vänds framåt för tidigt.

Rapporten i sin helhet

Barnsäkerhet i bil 2023 (6,7 MB, PDF)