I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Barn i bil

I Sverige ska alla som åker i personbil enligt lag använda bilbälte. Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning. Det vill säga babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde. Här har vi samlat guider, rekommendationer och filmer för dig som förare och förälder. Tillsammans ser vi till att alla barn sitter säkert i bilen.

Barnsäkerhet i bil

Bebis med napp sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Bilbarnstolar

Oavsett bil, tycke och smak finns en gemensam sak för bilbarnstolar. En oskadad bilbarnstol som sitter monterad på rätt sätt i bilen ger ditt barn en säkrare åktur.

Flicka i grön t-shirt sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Montera bilbarnstol

Det är viktigt att barn sitter i bilbarnstol, men det är minst lika viktigt att bilbarnstolen är monterad på rätt sätt. Här kan du se film och läsa om hur du monterar stolen.

Leende bebis sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Bakåtvänt åkande

All forskning visar att upp till minst 4–5 års ålder är det absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Läs mer om hur barn sitter säkert i bilen.

Leende flicka sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Framåtvänt åkande

När barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att sitta framåtvänd på en bältesstol eller bälteskudde. Barnet ska vara minst 4 år gammalt men helst äldre.

Flicka med lila klänning sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Sätt bältet rätt

Se alltid till att bältet hamnar rätt. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet.

En familj vid en Volvo XC90.

Bila med barn

För att resan ska bli så bra och säker som möjligt finns det en del saker du bör tänka på och kontrollera för att ditt barn ska färdas säkrare i bilen.