I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Att tänka på vid bilköpet

Gäller köplagen? Hur utvärderar jag skicket på bilen? Här får du svar på vad du behöver tänka på när du köper en begagnad bil av en privatperson.

Volvo XC90 kör utanför ett höghus i citymiljö.

Kontrollera bilen på plats

Jimmy Rahm, biltestare på Rejmes, delar med sig av fem tips när du ska utvärdera skickat på bilen:

  1. Se gärna över skicket på bromsskivor/bromsbelägg så att dessa är i gott skick samt skick på bilens bromsvätska, denna ska ej vara grumlig.
  2. Undersök bilens servicehistorik, är bilen servad inom tillverkarens rekommendationer.
  3. Undersök bilens lack avseende onormala skador.
  4. Utför en grundlig provkörning, gärna hem så du hinner bilda dig en uppfattning om bilen.
  5. Framförallt, hur känns bilen/skicket? Får man en dålig känsla stämmer den ofta, men är upplevelsen god och bilen lever upp till dina förväntningar så brukar magkänslan vara rätt.

Känner du dig osäker kan du alltid ta med dig en vän. Ett par extra ögon är aldrig fel. Dessutom, vid köp från privatperson, kan du be att få ett generellt utlåtande från en auktoriserad verkstad. Det kostar i snitt 1500 kronor.

Service och garantier

Gå igenom serviceboken när du köper en begagnad bil och kontrollera:

  • Att alla servicebesök är gjorda vid rätt miltal.
  • Att service och reparationer har gjorts hos en auktoriserad Volvoverkstad för att eventuell nybilsgaranti eller servicegaranti ska fortsätta gälla.
  • Att eventuella rostskyddskontroller är inprickade.
  • Att kamremmen, om bilen har en sådan, är bytt vid rätt milintervall.

Du kan alltid kontakta den verkstad som ska ha utförts servicen eller reparationen för att säkerställa att allt är i sin ordning. Volvo har två års nybilsgaranti och tre års personvagnsgaranti (vagnskadegaranti).

Om en service utförts hos en auktoriserad Volvoverkstad har bilen ett års servicegaranti på det som åtgärdats enligt serviceprotokollet. Om bilen du köper har ett Volvo Serviceavtal på den tidigare ägaren, så upphör det att gälla vid ägarbyte.

Betalning och köpe­kontrakt

Även en begagnad bil kan kosta ganska mycket. Därför är det viktigt att betalningen sker på ett så säkert och smidigt sätt som möjligt för bägge parter. Exempel på vanliga betalsätt:

Digital banköverföring – har köpare och säljare samma bank sker överföringen direkt. Bra att på förhand kolla upp maxbelopp för denna typ av överföring.

Swish – överföringen sker via en app i din mobil. Snabb och säker betalningsmetod. Kan vara bra att på förhand kolla upp med din bank hur stort belopp som får överföras med Swish.

Postväxel – det är du som köpare som skaffar postväxeln hos din bank. Säljare och köpare behöver gemensamt besöka säljarens bank och säkra postväxeln. En säker metod men då behöver affären göras när bankkontoret har öppet.

Kontanter – undvik kontanter då det ofta handlar om större summor. Många bankkontor tar inte emot kontanter längre.

Finansiering via Volvofinans som är en del av Ziklo Bank – om du köper din bil hos en Volvohandlare kan du finansiera bilköpet med Volvo Inclusive Billån.

Glöm inte köpe­kontraktet

Vid köp mellan privatpersoner gäller köplagen om inget annat avtalas. Det är viktigt att ni skriver ett köpekontrakt och bestämmer vad som gäller i just er affär, ifall det skulle uppstå en tvist i efterhand. Avtalet måste vara skäligt och får inte bara gynna den ena parten.

Använd ett köpekontrakt och skriv in allt ni kommer överens om. Upprätta kontraktet i två exemplar, ett till köparen och ett till säljaren.

Ladda ner Konsumentverkets mall för köpekontrakt.

Registrera ägarbyte

Se till att byta ägare på bilen när betalningen är klar. Det ligger i både köparens och säljarens intresse att ägarbytet registreras så snabbt som möjligt. Du kan göra ägarbytet via Transportstyrelsens app, hemsida eller genom att skicka in registreringsbeviset.

Guide ägarbyte

Försäkra bilen

När du köper en bil måste du enligt svensk lag åtminstone ha en gällande trafikförsäkring. Annars får du inte köra iväg med bilen. Den tidigare ägarens bilförsäkring gäller alltså inte för dig.

Vid köp från privatperson är det enklast att du tecknar försäkringen innan du åker för att hämta bilen. Blir det ingen affär ringer du till oss så tar vi bort försäkringen.

Om du köper din Volvo hos en auktoriserad Volvoåterförsäljare får du hjälp med att ordna en bilförsäkring på plats. Återförsäljaren ser till att du får en försäkring med den omfattning du behöver. Bra att känna till är att du får rabatt på vår bilförsäkring om du köper den hos en auktoriserad svensk Volvohandlare.

Räkna och köp

Ditt pris framställs automatiskt . Vi kan kontakta dig för att säkerställa ditt försäkringsskydd. Läs om vår hantering av personuppgifter.

Vit Volvo XC60 som kör ute i naturen.

Att tänka på inför köpet

Läs våra råd för hur du bakgrundskontrollerar bilen och fördelarna med att vända sig direkt till en bilhandlare.
Kvinna sitter i loungen hos en Volvohandlare.

Volvo Serviceavtal

När du köper en begagnad Volvo kan det vara en bra idé att teckna ett Volvo Serviceavtal. En bil som servas regelbundet av specialister värderas högt.