I samarbete med Volvo Cars sedan 1959

Byta torkarblad

Torkarbladen är viktiga för en säkrare körning, och genom att byta till nya och fräscha torkarblad säkerställer du att du har bra sikt även vid dåligt väder. Skymd sikt vid regn genererar nämligen mängder av olyckor på vägarna runt om i Sverige varje år.

Torkarblad Volvo

Det är inte bara för din egen skull som du behöver ha bra torkarblad. Du skyddar även andra trafikanter genom att du har fri sikt när du kör.

När ska du byta torkarblad?

Ett bra riktmärke är att se över torkarbladen när du byter däck, det vill säga två gånger per år. Tänk också på att kvaliteten på torkarbladen och väderförhållanden påverkar hur ofta de behöver bytas ut.

Torkarbladen slits mer på hösten när mer skräp och löv samlas på vindrutan. Samma sak gäller på vintern då snö och is ökar slitaget markant. 

Ta hand om torkarbladen

Väl omhändertagna torkarblad håller längre, men det betyder inte att de kommer att hålla för evigt. Du kan märka av det på flera sätt, men var särskilt uppmärksam på om de börjar torka bort smuts och regn på ett sämre sätt eller börjar låta konstigt.

Gör rent torkarbladen efter biltvätt genom att torka av dem. Då avlägsnar du smuts och grus som kan repa vindrutan.
På vintern är det bra att torka av bladen efter biltvätt så de inte fryser fast i vindrutan.

Volvo XC60 åker på bergsväg

Resa med bil

Ska du resa med bil? Då vill vi tipsa om att se över bilförsäkringen och beställa Grönt kort i god tid.

Fronten av en Volvo XC60 på vinterväg

Vinterrusta bilen

Byt till vinterdäck i god tid och att vinterrusta bilen med säkerhetsutrustning. Här finns en checklista att följa för att din Volvo ska vara säker i vinter.

Älgtjur går över trafikerad bilväg

Råd för att undvika viltolycka

Tänk på att vilda djur rör sig extra mycket i gryning och skymning och att sikten försämras vid dålig väderlek. Se till att anpassa hastigheten efter väglaget.