I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Rätt bilbarnstol efter ålder

En bilbarnstol som passar barnet utifrån ålder och längd är viktigt för att barnet ska åka säkert i bilen. Naturligtvis ska bilbarnstolen vara godkänd och okrockad.

Bebis med napp sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Babyskydd 0 - 9 månader 

En baby ska sitta fastspänd i ett så kallat babyskydd som är speciellt anpassat efter barnets storlek. Babyskydd ska placeras bakåtvänd och kroppen ska vila stadigt och bekvämt med skydd för hela barnets huvud. Om babyskyddet placeras i passagerarsätet fram är det väldigt viktigt att krockkudden är urkopplad.

Hur länge du ska använda babyskydd beror på babyskyddets maxvikt eller maxlängd. Har maxvikten passerats eller om ditt barn har vuxit ur babyskyddet (huvudet når upp till kanten) ska du byta till bakåtvänd bilbarnstol.

Babyskydd finns i många olika modeller från flera olika tillverkare. Prata med din Volvohandlare eller butiken där du köper babyskyddet för att försäkra dig om att det passar din bil. Följ alltid tillverkarens anvisningar vid montering.

Bakåtvänd bilbarnstol 7 mån - 5 år 

När barnet sitter stadigt utan stöd och kan hålla upp huvudet själv är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Dagens bilbarnstolar är praktiska och fungerar i flera år. Skulle barnet trots det växa ur stolen snabbt så byt till en större modell. 

Barnet ska använda det bälte som är integrerat i bilbarnstolen. Stolen monteras bakåtvänd i framsätet eller baksätet. Kontrollera om stolen är godkänd för framsätes- eller baksätesmontering. 

Instruktionsvideo om hur du monterar bilbarnstolen rätt

Bältes­stol/bältes­kudde 4 år - 12 år 

Barn som har vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp för att bilbältet ska skydda kroppen ordentligt. 

Tänk på att prova ut stolen/kudden så att barnet sitter bra i den. Barnet ska sitta med rumpan intill ryggstödet och kunna böja benen över sitsen på stolen utan att hasa fram. 

Riktlinjer för bältesstol och bälteskudde.

Regler för bilbarnstol 

I Sverige finns det både lagar och rekommendationer för användningen av barnskydd (babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde). 

Lagar: 

  • Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning (babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde).  
  • Barn i bakåtvända skyddssystem får endast sitta på en plats utrustad med en passagerarkrockkudde om krockkudden har satts ur funktion. 

Rekommendationer: 

  • Den nationella rekommendationen i Sverige är att barn ska sitta bakåtvänt till minst 4 års ålder, gärna längre. 
  • Forskare rekommenderar att barn ska vara minst 140 centimeter + 10 - 12 år för att åka helt utan barnskydd. 
  • I nyare Volvobilar ska krockkudden vara påslagen för barn som åker framåtvänd på bältesstol eller bälteskudde i framsätet, oavsett barnets längd. I äldre bilmodeller får barn under 140 cm inte sitta framför en aktiv krockkudde. Kontrollera i bilens användarhandbok vad som gäller för din bil. Volvos säkerhetsrekommendationer för barn som åker i framsätet (PDF) 

Volvos bilbarnstolar

Volvos bilbarnstolar är en kombination av säkerhet och stilren design. Bilbarnstolarna är tillverkade av 80 % naturlig ull som andas. Du kan beställa din Volvo bilbarnstol hos din Volvohandlare. För vissa bilbarnstolar krävs ISOFIX-fästen i bilen. Saknar din Volvo ISOFIX – kontakta din Volvohandlare.

Montera bilbarnstol med ISOFIX

Vanliga frågor

Är ditt barn försäkrat?

Att se till att barnet sitter säkert i bilen är viktigt, men det är också viktigt att se till att ditt barn har en bra försäkring. Alla som färdas i bilen får ersättning för eventuella skador som kan uppstå vid en kollision eller annan trafikolycka. Barn har dock inte samma skydd från samhället och får inte så bra ersättning för bestående skador. Därför behöver barn en egen barnförsäkring. Eftersom vi samarbetar med If vill vi tipsa om Ifs barnförsäkring.

Försäkra ditt barn