I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Rätt bilbarnstol efter ålder

En bilbarnstol som passar barnet utifrån ålder och längd är viktigt för att barnet ska åka säkert i bilen. Naturligtvis ska bilbarnstolen vara godkänd och okrockad.

Flicka sitter i bakåtvänd bilbarnstol

Babyskydd 0 - 9 månader 

En baby ska sitta fastspänd i ett så kallat babyskydd som är speciellt anpassat efter barnets storlek. Babyskydd ska placeras bakåtvänd och kroppen ska vila stadigt och bekvämt med skydd för hela barnets huvud. Om babyskyddet placeras i passagerarsätet fram är det väldigt viktigt att krockkudden är urkopplad.

Hur länge du ska använda babyskydd beror på babyskyddets maxvikt eller maxlängd. Har maxvikten passerats eller om ditt barn har vuxit ur babyskyddet (huvudet når upp till kanten) ska du byta till bakåtvänd bilbarnstol.

Babyskydd finns i många olika modeller från flera olika tillverkare. Prata med din Volvohandlare eller butiken där du köper babyskyddet för att försäkra dig om att det passar din bil. Följ alltid tillverkarens anvisningar vid montering.

Bakåtvänd bilbarnstol 7 mån - 5 år 

När barnet sitter stadigt utan stöd och kan hålla upp huvudet själv är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Dagens bilbarnstolar är praktiska och fungerar i flera år. Skulle barnet trots det växa ur stolen snabbt så byt till en större modell. 

Barnet ska använda det bälte som är integrerat i bilbarnstolen. Stolen monteras bakåtvänd i framsätet eller baksätet. Kontrollera om stolen är godkänd för framsätes- eller baksätesmontering. 

Instruktionsvideo om hur du monterar bilbarnstolen rätt

Bältes­stol/bältes­kudde 4 år - 12 år 

Barn som har vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp för att bilbältet ska skydda kroppen ordentligt. 

Tänk på att prova ut stolen/kudden så att barnet sitter bra i den. Barnet ska sitta med rumpan intill ryggstödet och kunna böja benen över sitsen på stolen utan att hasa fram. 

Riktlinjer för bältesstol och bälteskudde.

Regler för bilbarnstol 

I Sverige finns det både lagar och rekommendationer för användningen av barnskydd (babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde). 

Lagar: 

  • Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning (babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde).  
  • Barn i bakåtvända skyddssystem får endast sitta på en plats utrustad med en passagerarkrockkudde om krockkudden har satts ur funktion. 

Rekommendationer: 

  • Den nationella rekommendationen i Sverige är att barn ska sitta bakåtvänt till minst 4 års ålder, gärna längre. 
  • Forskare rekommenderar att barn ska vara minst 140 centimeter + 10 - 12 år för att åka helt utan barnskydd. 
  • I nyare Volvobilar ska krockkudden vara påslagen för barn som åker framåtvänd på bältesstol eller bälteskudde i framsätet, oavsett barnets längd. I äldre bilmodeller får barn under 140 cm inte sitta framför en aktiv krockkudde. Kontrollera i bilens användarhandbok vad som gäller för din bil. Volvos säkerhetsrekommendationer för barn som åker i framsätet (PDF)

Volvos bilbarnstolar

Volvos bilbarnstolar är en kombination av säkerhet och stilren design. Bilbarnstolarna är tillverkade av 80 % naturlig ull som andas. Du kan beställa din Volvo bilbarnstol hos din Volvohandlare. För vissa bilbarnstolar krävs ISOFIX-fästen i bilen. Saknar din Volvo ISOFIX – kontakta din Volvohandlare.

Montera bilbarnstol med ISOFIX

Vanliga frågor

Är det säkert att ha bilbarnstolen i framsätet?

I dagens moderna bilar är det lika säkert att ha bilbarnstol i framsätet eller baksätet. En fördel med placering av bilbarnstol i framsätet är att benutrymmet är större, vilket innebär att barnet får mer utrymme och kan åka bakåtvänd längre. Det är även lättare för dig som vuxen att ha uppsikt och ögonkontakt med barnet.

  • Bakåtvända bilbarnstolar – Får inte placeras framför en aktiv krockkudde i framsätet.
  • Bältesstol eller bälteskudde – I nyare Volvobilar ska krockkudden vara påslagen för barn som åket framåtvänd på bältesstol eller bälteskudde i framsätet, oavsett barnets längd. I äldre bilmodeller får barn under 140 cm inte sitta framför en aktiv krockkudde. Kontrollera i bilens användarhandbok vad som gäller för din bil.

Köpa ny eller begagnad bilbarnstol?

Det går bra att köpa en begagnad bilbarnstol men det är viktigt att säkerställa att den är oskadd och inte varit med i en krock. En bra stol är E-godkänd och klarar av ett bakåtvänt barn som väger upp till 18 kg, allra helst 25 kg.

Tips om du ska köpa en begagnad bilbarnstol.  

Godkända bilbarnstolar

Hur nära vindrutan kan barnet sitta med huvudet?

Avståndet till vindrutan måste vara minst 5 centimeter från barnets huvud om du placerar barnet i framsätet.  

Bilbarnstolen ska monteras fast och hårt ner i sätet. Lutad mot instrumentbrädan, det ska inte finnas så stor rörelsemarginal för bilbarnstolen. 

Risken att barnet kommer i kontakt med vindrutan är därför liten. Men om du ändå upplever att huvudet kommer nära vindrutan så testa att vinkla stolen något. Tänk bara på att vinkel inte får överstiga 30 grader. Vi vill även påminna om att det inte får finnas en aktiv krockkudde när du monterar en bilbarnstol i passagerarsätet fram.  

Är det farligt att sitta med böjda ben?

Ibland får vi frågan om det är farligt för barnet att sitta med böjda ben i en bakåtvänd bilbarnstol. 

En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen först när barnets ögon är i jämnhöjd med bilbarnstolens översta kant eller att barnet uppnått den maxvikt som gäller för stolen. Hjässan kan sticka över kanten en bit. Böjda ben, som ofta blir följden då bilbarnstolen är placerad i baksätet, är ingen säkerhetsrisk utan snarare en komfortfråga. I många bilar är sittdynan i baksätet mindre djup än sittdynan i framsätet. Benen får alltså mer plats i framsätet i de flesta bilar.   

För barnets säkerhet – se till att barnet åker bakåtvänd så länge det är möjligt, minst 4–5 års ålder, även om benen är böjda. Ofta är det vi vuxna som tycker att det ser obekvämt ut, medan barnet inte har ont av det. 

Hur ska bärhandtaget på babyskyddet vara vinklat i bilen?

De flesta tillverkare rekommenderar att bärhandtaget på babyskyddet skall vara rakt upp när du monterat fast stolen i sätet. Bärhandtaget ska aldrig vara bakom den delen på stolen där barnet har sitt huvud.  

På de flesta nya babyskydd går bärhandtaget att fälla ytterligare ett steg, från rakt upp till snett framåt mot barnets fötter, så att det pekar mot ryggstödet på sätet.  

Tänk på att babyskyddet aldrig skall stå emot instrumentpanel, eller det främre ryggstödet om stolen monteras i baksätet. 

Är ditt barn försäkrat?

Att se till att barnet sitter säkert i bilen är viktigt, men det är också viktigt att se till att ditt barn har en bra försäkring. Alla som färdas i bilen får ersättning för eventuella skador som kan uppstå vid en kollision eller annan trafikolycka. Barn har dock inte samma skydd från samhället och får inte så bra ersättning för bestående skador. Därför behöver barn en egen barnförsäkring. Eftersom vi samarbetar med If vill vi tipsa om Ifs barnförsäkring.

Försäkra ditt barn