I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Bakåtvänd bilbarnstol

All forskning visar att det är absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol upp till minst 4–5 års ålder. Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen så den bakåtvända bilbarnstolen skyddar barnets nacke vid en hastig inbromsning eller krock.

Leende bebis sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Checklista för bakåtvänd bil­barnstol 

  • Använd bakåtvänd bilbarnstol upp till minst 4–5 års ålder. 
  • Kontrollera att bilbarnstolen är godkänd för Europa och har en E-märkning eller I-Size-märkning (omfattar just nu bara stolar som monteras med ISOFIX). 
  • Köp bara en begagnad bilbarnstol om du kan försäkra dig om att stolen aldrig varit med om en trafikolycka eller annan incident som kan ha skadat den. 
  • Koppla ur airbag om bilbarnstolen placeras i framsätet. 
  • En bakåtvänd bilbarnstol är urväxt när 1/3 av huvudet går ovanför kanten eller när viktgränsen är överskriden. 

Varför är bakåtvänt bäst? 

I en framåtvänd stol utsätts nacken för våldsamma krafter medan en bakåtvänd stol fångar upp kraften bättre. 

Om den bakåtvända bilbarnstolen monteras i passagerarsätet koppla då alltid ur krockkudden, eftersom den kan vara livsfarlig för barn vid en eventuell krock. 

Se filmen som förklarar varför bakåtvänt är bäst. 

När är den bakåtvända bil­barnstolen urvuxen?

Den bakåtvända bilbarnstolen är först urvuxen när barnet uppnått maxvikt för stolen eller att barnet blivit för långt för stolen. Huvudet får som mest sticka upp 1/3 ovanför stolens kant eller huvudstödets kant om sådant finns. Det brukar bli i höjd med ögonen eller toppen av öronen.

Det finns två typer av montering för bakåtvända bilbarnstolar, isofix- och bältesmontering. Isofix är lättare att montera men man kan inte ha den lika länge. De flesta stolar med isofix har maxvikten 18 kg medan stolar som fästes med bilens bälte oftast är godkända ända upp till 25 kg. Det finns bilbarnstolar med längre och kortare rygg så jämför olika modeller för att se vilken som passar barnet bäst.

Bebis med napp sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Bilbarnstolar

Oavsett bil, tycke och smak finns en gemensam sak för bilbarnstolar. En oskadad bilbarnstol som sitter monterad på rätt sätt i bilen ger ditt barn en säkrare åktur.

Flicka med lila klänning sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Sätt bältet rätt

Bältet skyddar bäst utan tjocka kläder. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet.

Flicka i grön t-shirt sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Montera bilbarnstol

Det är viktigt att barn sitter i bilbarnstol, men det är minst lika viktigt att bilbarnstolen är monterad på rätt sätt. Här kan du se film och läsa om hur du monterar stolen.