I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Sommar­däck

Förbered dig inför sommarsäsongen genom att sätta på sommardäck i tid och kontrollera att mönsterdjupet är tillräckligt. Till skillnad från vinterdäck är sommardäck anpassade för varmare temperaturer över +5 °C. Dessutom är däckmönstret utformat för att effektivt leda bort vatten så att du slipper vattenplaning.
 
Man står bakom Volvo V60 i skymning

Datum för sommar­däck

Mellan 1 april – 30 november får du använda sommardäck om det inte råder vinterväglag.

Efter 15 april är det inte tillåtet att använda dubbade vinterdäck om det inte är eller befaras bli vinterväglag. Finns det snö, snömodd, is eller frost på vägen ska vinterdäcken sitta på. I slutändan är det alltid polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

Undantag

I vissa fall får du köra med sommardäck även om det råder krav på vinterdäck. Du får bland annat köra bilen till besiktning om du tar närmaste vägen och, i samband med reparation, bogsera eller provköra bilen utan vinterdäck.

Läs om undantag på Transportstyrelsens hemsida.

Mönsterdjup för sommar­däck

Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter för sommardäck. Det ska jämföras med att nya sommardäck brukar ha ett mönsterdjup på 7–8 millimeter.

För att färdas säkert på våta och ibland hala vägar rekommenderar vi att sommardäcken har ett mönsterdjup på minst 3 millimeter, men gärna mer. Är mönsterdjupet mindre än 3 millimeter ökar risken för vattenplaning och bromsförmågan försämras betydligt med slitna däck. Har däcken otillräckligt mönsterdjup riskerar du dessutom böter på 1 200 kronor. 

Du kan snabbt kontrollera mönsterdjupet med en tumstock eller med en mönsterdjupsmätare.

Bäst däck för din bil

När du ska hitta bra sommardäck till din Volvo behöver du ha några saker i åtanke.

Dra nytta av bil­tillverkarens rekommendationer

Många biltillverkare provar ut däck i samband med att en bilmodell utvecklas. Som Volvoägare kan du få konkreta rekommendationer för vad som passar just din bil.

Fyll i registreringsnummer och få svar på vilka sommardäck du ska välja.

Välj rätt däck­dimension

Du hittar information om godkända hjul- och däckdimensioner för din bil i registreringsbeviset.

Servicetekniker byter vänster bakdäck på en vit Volvo

Titta på märkningen ”European Tyre Label”

Inom EU finns den gemensamma däckmärkningen European Tyre Label som graderar däck utifrån tre egenskaper: bränsleförbrukning, våtgrepp och ljudnivå.

Bra betyg i samtliga kategorier är lika med lägre rullmotstånd (minskad bränsleförbrukning), kortare bromssträcka på vått underlag och mindre däckbuller.

Europeiska kommissionens guide om däckmärkning (PDF). Obs. informationen är på engelska.

Så byter du däck själv

  1. Sätt bäst däck bak på bilen för att undvika sladd.
  2. Skifta plats på hjulen för ett jämnt däckslitage. Märk upp vilken sida de har suttit på – exempelvis V för vänster och H för höger – när du byter mellan vinter- och sommardäck.
  3. Håll koll på rotationsriktningen. Om du har rotationsbestämt däckmönster finns det en pil på däcksidan som visar däckets rotationsriktning. Se till att den pekar rätt, det vill säga mot färdriktningen.
  4. Efterdra hjulmuttrar när däcken fått rulla några mil.

Boka tid för däckskifte

Vill du ha hjälp med att byta däck kan du alltid kontakta din lokala Volvohandlare.

Hitta Volvohandlare

 
 

Tips för dina sommar­däck

  • Kör inte med odubbade friktionsdäck under sommaren även om det är tillåtet. Gummiblandningen i dessa däck är anpassade till kalla temperaturer och däcken får därför sämre fäste än sommardäck.
  • Kontrollera lufttrycket regelbundet, gärna en gång i månaden. Och gör det helst när däcken är kalla. Att köra med däck med för lågt tryck ökar olycksrisken, slitage och bränsleförbrukning.
  • Kontrollera hjulinställningen. Felaktigt inställda hjul påverkar bilens köregenskaper och sliter däcken ojämnt.
  • Förvara däck du inte använder torrt och mörkt. För perfekt förvaring kan vi rekommendera ett däckhotell hos din auktoriserade Volvoverkstad. När däcket använts 5–6 år bör du göra en noggrann kontroll och byta ut det om det finns tecken på sprickbildning eller andra skador – även om mönsterdjupet är bra.
  • Använd fälglås för att helt förhindra stöld av fälgar. Läs mer och köp Rimgard till din bil eller kontakta din auktoriserade återförsäljare av Volvo.

Frågor och svar

Ja, det är tillåtet att köra med sommardäck under vissa delar av vinterhalvåret, om det är inte är vinterväglag. Så länge det inte är vinterväglag får du använda sommardäck mellan 1 april – 30 november.

Du får köra med sommardäck från och med 1 april om det inte finns snö, snömodd, is eller frost på vägen. Beroende på var du bor i landet kan det därför vara bra att vänta med att byta ut vinterdäcken tills du är riktigt säker på att det inte är eller kommer att bli vinterväglag.

Ja, bilförsäkringen gäller även om du kör med fel typ av däck. Men i vissa fall kan du få en förhöjd självrisk om du kör med fel eller bristfälliga däck och råkar ut för en skada.

Servicetekniker kontrollerar elmotorn på en Volvo XC40 Recharge

Serva bilen

Regelbunden service förebygger dyra reparationer och kan till och med bidra till en lägre bränsleförbrukning. Vi reder ut vad som ingår och hur försäkringen påverkas.

Volvo vinterdäck

Vinterdäck

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att du använder vinterdäck om det är vinterväglag. Läs om olika däcktyper och vad du ska välja.

Inbrottstjuv bryter sig in i bilen via bilrutan

Stöld av bildäck

Om du har en halv- eller helförsäkring ingår stöldförsäkring. Via den får du ersättning om någon stjäl däcken, oavsett om de sitter på bilen eller om du förvarar dem i ditt garage.