I samarbete med Volvo Cars sedan 1959
Oavsett om du köper eller säljer en bil ska du och den andra parten registrera ägarbytet så fort som möjligt. Läs om hur ägarbyte av bil går till och få svar på de vanligaste frågorna.
Det finns tre olika sätt att anmäla ägarbyte:
Det finns flera fördelar med att anmäla ägarbytet på nätet eller via appen. Förutom att du kan genomföra ägarbytet direkt på plats är det ett säkrare alternativ. Både köpare och säljare får ett kvitto på att allt är i sin ordning och om anmälan blivit godkänd eller inte, utan att behöva vänta på postgången.
Appen och e-tjänsten kan endast användas av privatpersoner. Det är bra att känna till. Du behöver dessutom ha tillgång till del 2 av registreringsbeviset för att använda appen och behörighetskoden från del 1 (den blå delen) för att anmäla ägarbyte via e-tjänsten.
Om du gör ägarbytet via registreringsbeviset ska du fylla i ägarbyteshandlingarna (del 2, den gula delen) och skicka till Transportstyrelsen. Tänk på att du alltid måste använda det senaste registreringsbeviset i original. Skickar du in ett gammalt bevis, eller om anmälan innehåller felaktiga uppgifter, kommer du få avslag och säljaren fortsätter att stå som ägare. Behöver du beställa ett nytt registreringsbevis gör du det med e-legitimation eller mot postförskott.
Är du en ovan köpare kan det i vissa fall vara smidigare om du vänder dig till en auktoriserad bilhandlare när du ska köpa en begagnad bil. De hjälper till att registrera dig som ny ägare och du behöver inte kontakta Transportstyrelsen på egen hand.
Anmälan om ägarbyte ska innehålla:
*När du gör ägarbytet online, via någon av de digitala tjänsterna, kan du inte välja datum. Ägarbytet registreras samtidigt som anmälan skickas in. Om du däremot postar din anmälan behöver den nå Transportstyrelsen inom 10 dagar för att datumet du angett för överlåtelsen ska gälla. Kommer anmälan in senare ändras överlåtelsedatumet till den dag då Transportstyrelsen mottog din anmälan.
Som köpare ska du alltid bakgrundskontrollera bilen och säkerställa att säljaren är den faktiska ägaren. Detta för att undvika obehagliga överraskningar, så som obetalda avgifter eller andra fordonsrelaterade skulder.
Kontrollerar bilen med hjälp av registreringsnumret.
Det enkla svaret är att personen som står som ägare i vägtrafikregistret också är skatteskyldig. Men det finns undantag.
När ägarbytet genomförs i samma månad som fordonsskatten ska betalas in är det alltid den förra ägaren som är betalningsskyldig, även om ägarbytet har registrerats innan sista inbetalningsdagen. Den sista siffran i registreringsnumret avgör i vilken månad du ska betala fordonsskatt. Har du en nyare registreringsskylt, med en bokstav på slutet, är det det näst sista tecknet som fastställer betalningsmånaden. Det är alltid en siffra.
I övrigt påverkar påställning och avställning av bilen vem som betalar eller får tillbaka överskjutande skatt.
* När avställning/påställning sker via samma anmälan som ägarbytet sker alltid ägarbytet först. I praktiken betyder det att av-/påställning sker i den nya ägarens namn.
Viktig information för dig som ska köpa eller sälja en Volvo med Volvo On Call:
Läs mer om Volvo On Call och vad det kostar per år.
När du säljer din bil behöver du inte kontakta oss eller annat försäkringsbolag för att säga upp bilförsäkringen. Niklas Lindeborg, försäkringsrådgivare på Volvia, tipsar om vad du behöver tänka på:
“När du sålt en bil behöver du som säljare endast tänka på att ägarbytet ska registreras hos Transportstyrelsen. Din bilförsäkring sägs upp automatiskt från den dag ägarbytet registreras och du får då pengar tillbaka om du betalt försäkringen för en längre period, alternativt en faktura för återstående period. Den nya ägaren på bilen ansvarar för att teckna minst trafikförsäkring från samma dag som ni skriver på ägarbytespapperet.”
Det ligger i både köparens och säljarens intresse att ägarbytet registreras så snabbt som möjligt. Framförallt för att den obligatoriska trafikförsäkringen ska vara registrerad på den faktiska ägaren av bilen. Dessutom, genom att anmäla att bilen fått en ny ägare, slipper du betala parkeringsböter och andra avgifter som den nya ägaren eventuellt gör sig skyldig till
Det kostar inget att göra ett ägarbyte.
En minderårig (person under 18 år) som saknar körkortsbevis får inte stå som ensam ägare av en bil. Vårdnadshavare måste godkänna ägarbytet och ansvarar även för bilförsäkring, fordonsskatt och övriga avgifter.
Representant från dödsboet (dödsbodelägare eller boutredningsman) kan skriva under anmälan om ägarbyte. Använd det senaste registreringsbeviset i original.
Om du säljer (exporterar) en bil till utlandet måste du som säljare avregistrera bilen hos Transportstyrelsen.