I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Frågor och svar om skador

Här hittar du svaren på frågor som handlar om skadesituationer

 

Kan jag få hyrbil när min bil är på verkstad?

Hyrbil ingår i Trygghetspaketet. Har du det får du hyra bil till reducerad kostnad om du råkat ut för en skada som din bilförsäkring gäller för.

Saknar du egen hyrbilsförsäkring kan motpartens försäkringsbolag betala hyrbilskostnaden i de fall du kolliderat med en annan bil och den andre föraren är vållande till skadorna. Det är dock tryggast för dig att ha en egen hyrbilsförsäkring. Då är du på den säkra sidan.

Jag har fått stenskott i vindrutan. Vad ska jag göra?

Skicka in foton på glasskadan via Volvia-appen eller kontakta närmaste Volvoverkstad för att få hjälp med att åtgärda stenskott och andra skador på vindrutan.

En fördel med att använda appen är att du slipper åka till verkstaden för en första skadebedömning.

Vad gör jag om min bil utsätts för skadegörelse?

Med skadegörelse menas att en annan person avsiktligt skadat din bil. Det kan till exempel vara sönderskurna däck, inslagna rutor, repad lack eller att någon sparkat på bilen. 
 
Om du har din bil helförsäkrad (eller har personvagnsgaranti) anmäler du skadan här på webben och kontaktar sedan närmaste auktoriserade verkstad och beställer tid för skadebesiktning. Har du Trygghetspaketet är din självrisk 1 000 kr. Skadegörelse måste polisanmälas.

Jag har kört på ett djur. Vad gör jag?

Varna andra trafikanter genom att använda varningstriangel. Markera platsen med viltolycksremsan, som finns att hämta på Bilprovningen, så att eftersöksjägare hittar platsen. 
 
Larma polisen på 112. Har du kört på älg, rådjur, vildsvin, hjort, varg, lodjur, järv, utter, örn, björn eller mufflonfår måste du anmäla det till polisen för att inte få böter för smitning. Har du kört på tamdjur eller ren ska du anmäla det till djurägaren eller till polisen. 
 
Läs gärna mer på www.viltolycka.se

Jag har tankat fel bränsle. Gäller försäkringen?

Ja, försäkringen gäller om du har helförsäkring eller gällande personvagnsgaranti.

Ingår bärgning om batteriet laddar ur på min elbil?

Du kan få bärgning dygnet runt om batteriet laddar ur på din elbil, om du har halvförsäkringen eller helförsäkring. Du behöver bara betala självrisken. Om du har Assistansförsäkring ingår bärgning utan någon självrisk.

Om din bil omfattas av Volvo Assistans kan det också ingå bärgning utan någon självrisk. På Volvo Assistans kan du läsa mer om vad som gäller.