I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Bila utomlands

Ska du ut och bila i Europa? Då kan du behöva Trygghetspaketet för att få hyrbil och sänkt självrisk på vagnskadeförsäkringen ifall du krockar. I vissa länder behöver du dessutom ha med dig ett grönt kort som bevisar att din bil är försäkrad. Vi reder ut vad du behöver tänka på.

 

Volvo S90 åker på en lång bro.

Så förbereder du dig på bästa sätt 

Det finns framförallt 5 saker att checka av innan du ger dig ut på vägarna.

Och kom ihåg, du kan alltid kontakta landets turistförening eller ambassad om du har specifika frågor eller är osäker på vad som gäller. 

1. Dubbelkolla din bilförsäkring

Att bli stående utan bil under pågående bilsemester är ingen höjdare. Därför rekommenderar vi att du kompletterar din bilförsäkring med Trygghetspaketet, om du inte redan har det. I Trygghetspaketet ingår bland annat hyrbilsförsäkring och du slipper självrisken vid vagnskada utomlands.

På Mina sidor kan du enkelt se vad som ingår i din bilförsäkring och lägga till en eller flera tilläggsförsäkringar vid behov.

Logga in på Mina sidor.

2. Ta med grönt kort

Grönt kort är beviset på att bilen är försäkrad. Du kan beställa det kostnadsfritt av oss och det gäller i alla länder som omfattas av gröna kort-avtalet.

Beställ grönt kort.

3. Internationellt körkort?

I vissa länder krävs ett internationellt körkort för att du ska få köra bil. Det är speciellt viktigt om du tänker hyra bil under din vistelse i landet. Körkortet gäller tillsammans med ditt nationella körkort.

Beställ internationellt körkort online

4. Packa med ett bilsäkerhets­paket 

Ett bilsäkerhets­paket är guld värt om olyckan är framme. Innehållet kan variera, men exempel på vad det kan innehålla är:

 • Reflexväst
 • Varningstriangel
 • Säkerhetshammare för att skära loss bilbälte och/eller krossa rutor
 • Ficklampa
 • Bogserlina
 • Startkabel
 • Första hjälpen kit

Viktigt! Många länder inom EU kräver att det ska finnas minst en reflexväst i bilen. Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren och används om man måste kliva ur bilen på en trafikerad väg. Därutöver är det lika självklart att ha en varningstriangel i bilen på semesterresan, som hemma i Sverige. Blir du stoppad och inte har triangel i bilen kan du få böter.

5. Läs på!

Vissa regler är så gott som universella, till exempel kravet på att använda bilbälte. Men det finns också skillnader som du behöver vara uppmärksam på.

Trafikregler och skyltar kan skilja sig åt från det du är van vid – Your Europe - en av Europeiska unionens officiella webbplatser - har sammanställt vad som gäller i respektive EU-land: Trafikregler i EU.

Vägavgifter och miljözoner – I somliga länder behöver du betala vägtullar och andra avgifter för att få använda vägar eller broar. Se till att du känner till vad som gäller och hur du betalar. Riksförbundet M Sverige har sammanställt vanliga vägavgifter och miljözoner i Europa. Och på hemsidan Urban Access Regulations in Europe hittar du regelverk för miljözoner.

Användning av mobiltelefon – Det är förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree i de allra flesta länder i Europa. I Spanien är reglerna ännu hårdare – där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna. Den som åker fast riskerar höga böter.

Bonustips: Skydda dig mot stöld och inbrott

Det är extra viktigt att tänka på stöld- och inbrottsrisken när du kör bil utomlands. Tjuven ser din bil med utländska skyltar och förutsätter att den är full med kameror, kläder och annat som kan säljas vidare.

 • Låt aldrig stöldbegärliga föremål ligga synligt.
 • Lås och larma alltid.
 • Töm bilen, särskilt när du lämnar den över natten.
 • Använd rattkrycka som extralås.
 • Undvik parkering på ödsliga platser.

Så undviker du bilstöld och inbrott i bilen.

Person med svarta latexhandskar gör inbrott i bil via bilrutan.

Vid skada utomlands

Det finns en speciell grupp hos oss som tar hand om dig om du råkar ut för en skadehändelse utomlands. Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag i det land skadan har hänt.

Ring +46-31-345 69 30 eller mejla till utlandsskador så tar vi hand om dig och sköter kontakten med andra bolag om det behövs.

Guide - om din bil skadas utomlands

Hjälp via vår app

En skada på bilen är lätt hänt. Med Volvia-appen ligger du steget före när du reser med bil utomlands. Gör en skadeanmälan, skicka bilder till verkstaden och se hela ditt försäkringsskydd. Oavsett var du befinner dig.
Google play buttonApple store button
Smartphone som visar Volvia-appen.
Packning i bagageutrymmet på en Volvo XC40.

Packa bilen rätt

Handfasta tips för hur du på bästa sätt packar bilen och på så vis undviker onödiga risker och skador. 

Flicka med vinterkläder sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Barns säkerhet i bilen

Att barn sitter säkert i bilen är alltid viktigt, både när du kör hemma och på bilsemestern. 

Hund sitter i hundbur i en Volvo XC60.

Resa med djur

Vi listar tre saker som du måste ha koll på när du har fyrbenta vänner i bilen.