I samarbete med Volvo Cars sedan 1959
Guide till att köpa begagnad elbil
Att köpa en begagnad elbil från Volvo är ett smart val – både för plånboken och miljön. Tekniken har mognat och utbudet har aldrig varit större. Dessutom är det enkelt att försäkra elbilen hos oss. Här får du hjälp att förbereda ditt köp och tips på vad du ska tänka på.
Utgå från dina behov
Innan du köper en begagnad elbil är det bra att börja med att fundera på hur du ska använda den. Det gör det också lättare att välja rätt modell.
Bra frågor att ställa dig själv:
Ska du köra mest i stan eller längre sträckor?
Kommer du ladda bilen hemma eller på publika laddstationer?
Hur lång räckvidd behöver du i vardagen?
Hur ser din budget ut? Tänk på både inköp och drift.
Ska bilen ha plats för barnvagn, hund eller sportutrustning?
Checklista: Så gör du ett tryggt bilköp
Att köpa en begagnad elbil är inte krångligare än någon annan bilaffär – bara lite annorlunda för en förstagångsköpare. Med den här checklistan får du koll på det viktigaste:
- Be alltid om ett battericertifikat
Det visar batteriets hälsa och kapacitet. Det är din garanti för att batteriet fungerar som den ska och håller sig inom tillverkarens gränser. - Se över laddmöjligheterna
Det är oftast billigast att ladda hemma. Kolla om det redan finns laddare där du bor eller om du själv kan installera en. - Kolla hur snabbt bilen kan laddas
Ta reda på hur snabbt bilen kan snabbladdas vid publika stationer. Det påverkar hur smidigt du kan ladda när du gör längre resor. - Kontrollera bilens mjukvara
En uppdaterad mjukvara förbättrar ofta bilens räckvidd, funktioner och säkerhet. Se till att säljaren har uppdaterat bilens system. - Säkerställ försäkringsskydd för batteriet
Volvia gör inga åldersavdrag på batteriet. Det ger dig ett tryggt skydd även vid en skada eller batteribyte. - Provkör med eftertanke
Elbilar accelererar snabbt. Kör lugnt för att lära känna bilens respons.
Tips: Utforska begagnade elbilar hos Volvo Selekt, din Volvohandlare eller på digitala marknadsplatser som Wayke och Blocket.
Vad säger experten?
Jackie Kojander – elbilsexpert hos oss på Volvia, arbetar med utveckling och frågor kopplade till elektrifiering.
Hans arbetsområden inkluderar allt från laddning, säkerhet och reparation till att även omfatta återvinning och miljö. Jackie förklarar att det idag är lika tryggt att köpa, köra och försäkra en elbil som en fossilbil.
- Batteriet är ofta det som oroar mest – men du kan vara lugn. Batterier har ofta upp till 8 års garanti, eller 16 000 mil – beroende på vad som inträffar först. Skulle något hända så ersätter vi batteriet med ett likvärdigt eller bättre och vi gör heller inga åldersavdrag för ditt gamla batteri. Du får samma starka skydd som för en fossilbil – med miljöfördelarna på köpet.
Vanliga myter om begagnade elbilar
Myt 1
Myt: Batterierna på elbilar blir lätt utslitna.
Sanning: De flesta har lång garanti och god hälsa.
Myt 2
Myt: Försäkringen för elbilar är dyrare.
Sanning: Snittkostnaden är likvärdig med fossilbilar, men kan variera mellan olika modeller.
Myt 3
Myt: Elbilar har kort räckvidd.
Sanning: Många av elbilarna som idag finns på marknaden har likvärdig räckvidd som fossilbilarna.
Myt 4
Myt: Det är krångligt att köpa en elbil.
Sanning: Det är lika enkelt som att köpa vilken bil som helst.
Volvohandlare eller privatköp – vad är tryggast?
Valet mellan att köpa en begagnad elbil av en privatperson eller hos en bilhandlare påverkar både tryggheten och hur smidigt affären går. Att köpa en begagnad elbil hos en Volvohandlare innebär ofta mer trygghet. Bland annat får du:
- Ett starkare skydd enligt konsumentköplagen – det kan inte avtalas bort som vid privatköp.
- Noggrann testning av bilen, inklusive batteriets hälsa och mjukvara.
- Garantier på till exempel batteri eller drivlina – fråga vad som ingår.
- Giltigt battericertifikat som bekräftar batteriets kapacitet och hälsa.
Vid privatköp behöver du själv kontrollera bilens skick. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en auktoriserad verkstad eller bilprovning för att säkerställa bilens skick och batteriets hälsa.
Vill du läsa fler praktiska tips om bland annat köplagen och vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil av en privatperson?