Hämtar information

Vinterdäck

Byt däck i god tid för en trygg och säker körning. Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att du använder vinterdäck om det är vinterväglag, men redan vid fem plusgrader förlorar sommardäcken de egenskaper som krävs för att slippa halkolyckor. Vi hjälper dig välja rätt däck.

Volvo vinterdäck

Tre typer av vinterdäck

1. Dubbdäck

Dubbdäck har ett grovt mönster och ytskiktet är försett med metallpiggar som kallas dubbar. Dubbarna ger däcken extra bra grepp vid blixthalka och andra isväglag.

Fördelar: du får en kortare bromssträcka och mer kontrollerad körning på utmanande väglag med mycket snö och is.

Nackdelar: Större klimatpåverkan och slitage på vägar, ökad bullernivå och längre bromssträcka på torra asfaltsvägar. Det råder även dubbdäcksförbud i vissa delar av landet.

2. Dubbfria däck för nordiska förhållanden

Dubbfria däck, även kallat friktionsdäck, kan vara anpassade för antingen nordiska eller mellaneuropeiska förhållanden. De nordiska vinterdäcken har fler sajpningar (sicksackformade spår) och en mjukare gummiblandning vilket gör att köregenskaperna i stort sett kan likställas med dubbdäck.

Fördelar: däcken är framtagna för att prestera så bra som möjligt i våra nordiska väderförhållanden. De rullar även tystare och sliter mindre på våra vägar än vad dubbdäcken gör, vilket är bättre för miljön.

Nackdelar: något sämre greppegenskaper på is jämfört med dubbdäck. Har din bil antisladdsystem är skillnaden dock marginell.

3. Dubbfria däck för mellan­europeiska förhållanden

Mellaneuropeiska vinterdäck är optimerade för varmare klimat och vägar som inte är täckta av snö eller is.

Fördelar: stabil körning på vintervägar som är våta eller torra.

Nackdelar: försämrat väggrepp vid lägre temperaturer och om det finns snö eller is på vägen.

Jämför vinter­däck

När du ska välja vinterdäck till din bil är det flera saker som du bör väga in, bland annat vägförhållanden och körstil. STRO (Scandinavian Tire & Rim Organization) har tagit fram en tabell som du kan använda för att jämföra däckens egenskaper i olika situationer.

Underlag 

Dubbddäck 

Dubbfria däck
nordiska förhållanden

Dubbfria däck
mellan­europeiska förhållanden

Våt is ●●●●●● ●●●●○○ ●●○○○○
Rå is ●●●●●○ ●●●●○○ ●●○○○○
Hård snö ●●●●●○ ●●●●●○ ●●●○○○
Slask ●●●●○○ ●●●○○○ ●●●●●○
Lös snö ●●●●○○ ●●●○○○ ●●●○○○
Våt asfalt ●●○○○○ ●●○○○○ ●●●●●○
Torr asfalt ●●●○○○ ●●●●○○ ●●●●●○
Stabilitet ●●●●○○ ●●●○○○ ●●●●●○
Komfort ●●●○○○ ●●●●●○ ●●●●○○
Ljudnivå ●●○○○○ ●●●●●○ ●●●●○○
Summa 38 poäng 38 poäng 38 poäng

Lagar och regler

I Sverige har vi lagar och regler som reglerar användningen av olika typer av bildäck. Allt från när man ska byta till vinterdäck till vad som gäller för tillkopplat släp.

Du får aldrig blanda däck­typer

Samtliga däck ska vara av samma typ. Har du dubbdäck i bak på bilen ska du även ha det i fram. Samma princip gäller för dubbfria däck.

Detta gäller för släp­vagn

Vinterdäckskravet omfattar även släpvagn. Samma datum gäller som för personbil.

Har dragbilen dubbdäck måste även släpvagnen ha det. Däremot får du dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck med en bil som har dubbfria däck.

Skylt dubbdäcksförbud

Lokala regler för dubbdäck

I vissa städer råder det dubbdäcksförbud på utvalda gator. Exempel på platser där du inte får köra med dubbdäck är:

  • Göteborg – Friggagatan och Odinsgatan.
  • Stockholm – Hornsgatan, Fleminggatan och del av Kungsgatan.
  • Uppsala – Kungsgatan mellan Strandbodgatan och S:t Olofsgatan, Vaksalagatan mellan Storgatan och Kungsgatan.

Kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller där du bor.

Undantag

Det finns undantag från kravet om att använda vinterdäck. Du får bland annat köra bilen till besiktning om du tar närmaste vägen. Det är dessutom tillåtet att, i samband med reparation, bogsera eller provköra bilen utan vinterdäck.

Läs mer om undantag på Transportstyrelsens hemsida.

Datum för vinter­däck

Det finns tre perioder du behöver förhålla dig till:

  • Mellan 1 december - 31 mars måste du använda vinterdäck om det är vinterväglag*.
  • Från och med 1 oktober får du sätta på och använda dubbdäck, men senast 15 april ska de plockas av om det inte är snö och/eller is på vägarna.
  • Det är förbjudet att använda dubbdäck mellan 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

*Vinterväglag betyder att de finns snö, snömodd, is eller frost på vägen. I slutändan är det polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

Kontrollera däckens skick

Mönster­djupet ska vara minst 3 mm

Lagen kräver att mönsterdjupet är minst 3 mm, men redan vid 5 mm betraktas däcket inte längre som ett säkert vinterdäck. Tänk på att mönsterdjupet slits ner i takt med att du kör. Därför behöver du kontrollera mönsterdjupet regelbundet och inte bara i början på vintersäsongen

Det finns speciella mönsterdjupsmätare som du kan köpa men det går lika bra med en tumstock eller en linjal.

Rätt lufttryck förbättrar väg­hållningen

Att köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, bränsleförbrukningen och slitaget. Ta för vana att kontrollera lufttrycket en gång i månaden. Detta eftersom lufttrycket gradvis minskar, oavsett däckens skick. Sedan 2014 är det obligatoriskt med däckövervakningssystem för nya bilar. Systemen varnar om lufttrycket är för lågt. 

Du hittar specifik information om däcktryck i instruktionsboken för din bil. Sök fram ägarmanualen för din Volvo.

Så byter du däck

Kom ihåg de här fyra sakerna om du ska byta däck på egen hand:

  1. Sätt bäst däck bak på bilen för att undvika sladd.
  2. Skifta plats på hjulen för ett jämnt däckslitage. Märk upp vilken sida de har suttit på – exempelvis V för vänster och H för höger – när du byter mellan vinter- och sommardäck.
  3. Håll koll på rotationsriktningen. Om du har rotationsbestämt däckmönster finns det en pil på däcksidan som visar däckets rotationsriktning. Se till att den pekar rätt, det vill säga mot färdriktningen.
  4. Efterdra hjulmuttrar några dagar efter däckbytet. Vibrationer och andra yttre omständigheter kan göra så att hjulmuttrarna inte sitter lika hårt när de väl fått rulla några mil.

Boka tid

Vill du ha hjälp med att byta däck kan du alltid kontakta din lokala Volvohandlare.

Boka tid för däckskifte

Däckförvaring

Innan du ställer undan vinterdäcken för säsongen är det viktigt att du rengör dem noga. Detta för att få bort avlagringar och kemikalier som annars kan slita på dem. När det är gjort förvarar du dem bäst i en sval och mörk miljö. De får inte utsättas för direkt solljus.

Har du inte möjlighet att förvara dina däck själv finns alltid däckhotell som ett alternativ. De sköter i regel allt från rengöring till däckskifte.

Frågor och svar

Gäller bilförsäkringen om jag kör utan vinterdäck och det är vinterväglag?

Ja, bilförsäkringen gäller. Men förutom att det är en trafikfara att köra utan vinterdäck, innebär det även böter och förhöjd självrisk med 5 000 kronor på försäkringen om du råkar ut för en skada.

Finns det allrounddäck (året runt däck/allvädersdäck)?

Ja, det finns dubbfria allrounddäck som får användas hela året om de uppfyller kraven för vinterdäck.

Viktigt att komma ihåg är att allrounddäck är en kompromiss, det vill säga du får en blandning av positiva egenskaper som återfinns hos olika däcktyper, men långt ifrån alla. För en säker körning rekommenderar vi att du väljer sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.

Hur gamla däck får man använda?

Det finns inget ålderskrav på däck men utifrån ett säkerhetsperspektiv rekommenderar vi att du ber en däckverkstad titta på däckens kondition senast sex år från tillverkningsdatumet.

Se DOT-markeringen – den fyrsiffriga koden på sidan av däcket – för att kontrollera hur gamla de är. De två första siffrorna anger vecka och de två sista anger vilket år däcket är tillverkat.

Vad är en hastighetsklassning?

Hastighetsklass, även kallat hastighetsindex, talar om hur fort du får köra med en viss typ av däck. De vanligaste klasserna är:

Klass

Maxhastighet 

Q 160 km/h (används endast på vinterdäck)
T 190 km/h
H 210 km/h
V 240 km/h
W 270 km/h
Y 300 km/h

Du hittar hastighetsklassen på sidan av däcket.

Vad är MS-märkning?

I däcksammanhang står MS för “Mud and snow”.

Däck framtagna för vinterkörning och märkta med MS (alternativt M+S, M.S, M&S, M-S) får användas som vinterdäck fram till 2024*. Därefter gäller nya krav.

Transportstyrelsen – Aktuella krav på märkning.

*Gäller bilar med en totalvikt på max 3 500 kilo.

Vad betyder symbolen alptopp/snöflinga?

Symbolen alptopp/snöflinga är en kvalitetsstämpel som visar att däcken uppfyller kraven för vinterdäck. Från och med 1 juni 2019 ska godkända vinterdäck vara märkta med alptopp/snöflinga, POR (Professional Off Road) eller vara godkända dubbdäck.

Transportstyrelsens tabell med aktuella krav på märkning.

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring