I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Värt att veta om laddning

Hur, var och när du laddar din elbil har stor betydelse vad gäller både säkerheten och vad det kostar. I Volvos laddskola får du följa med Niklas som delar med sig av vad du behöver tänka på när du laddar elbilen hemma eller på jobbet.

Så laddar du säkert 

Att ladda säkert är enkelt om du följer de allmänna säkerhetsrekommendationerna. I filmerna går Niklas igenom de viktigaste sakerna du ska tänka på. Du kan också läsa en summering av tipsen nedan.  

Installera en laddstation

Använd en laddbox eller laddstolpe när du laddar din elbil. De är framtagna för att klara belastningen som uppstår vid långvarig laddning och du slipper oroa dig för överbelastning eller överhettning av elsystemet.

Ett extra plus med laddstationer är att många av dem har smarta funktioner, så som schemalagd laddning och statistik över när elen är som billigast på dygnet. Kostnadseffektivt och säkert på samma gång.

Priset för att installera en laddstation varierar, men räkna med en engångskostnad på minst 10 000 kronor. Bra att känna till är att du har rätt till avdrag för både material och arbete med högst 50 000 kronor per år. Du kan ansöka om skattereduktion för grön teknik hos Skatteverket.

Håll dig borta från vägg­uttagen

Att ladda i ett vanligt vägguttag är en säkerhetsrisk, särskilt om elinstallationen har några år på nacken. De är helt enkelt inte gjorda för hög belastning under lång tid, vilket resulterar i att säkringar kan gå eller att det blir ökad värmeutveckling i eluttaget. Detta i sin tur kan leda till brand.

Viktigt att poängtera är att det finns laddkablar med temperaturövervakning som minskar de negativa riskerna, till exempel Schuko-kabeln som ingår när du köper en elbil från Volvo.

Laddning i eluttag ska endast ses som en temporär lösning och du bör alltid låta en certifierad elektriker gå igenom elen innan du börjar ladda.

Frågor och svar om laddning

Volvo C40 står på laddning.

Hur mycket bränsle kan du spara?

Ta reda på det med hjälp av Volvos interaktiva bränslekoll.

Elbil Volvo - Man går framför parkerad vit Volvo XC40 recharge.

Fördelar med att köra elbil

Är du i valet och kvalet om du ska byta till elbil. Läs om hur elbilsskiftet gynnar både miljön och dig som bilägare.

Volvo EX30 som står på laddning.

Volvos utbud av elbilar

Upptäck Volvos bilar med 100 % eldrift. På volvocars.com får du hjälp med att välja rätt elbil för dig och dina behov.