Vanliga frågor om bilförsäkringen

Du är inte ensam om att undra över bilförsäkringen, betalning och när man måste byta till vinterdäck.

De vanligaste frågorna är samlade här. Vi har delat in dem i olika kategorier; om bilförsäkringen, om det som handlar om betalning av bilförsäkringen, skador och övriga frågor. Hittar du inte svaret på din fråga? Ring 031-345 67 00 eller mejla Kundservice så svarar vi!

om bilförsäkringen

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som rör bilförsäkringar.

Vad händer om jag kör med sommardäck på vintern?

Om det är vinterväglag mellan 1 december - 31 mars krävs det att du har vinterdäck på bilen. Kör du utan vinterdäck, eller mönsterdjupet är mindre än 3 mm, får du betala­ 5 000 kr extra i vagnskadesjälvrisk.

Gäller min bilförsäkring vid övningskörning?

Bilförsäkringen gäller precis på samma sätt som när du själv kör bilen. En förutsättning för att bilförsäkringen ska gälla är att både den som övningskör och den som sitter bredvid uppfyller Transportstyrelsens krav och regler för övningskörning.

Jag vill ändra hur mycket jag kör. Hur gör jag?

Priset på din bilförsäkring baseras bland annat på antal mil du kör per år. Om du kör mer nu än tidigare behöver du kanske ändra den så kallade körsträckeklassen. Det kan du göra när som helst under året. 

Kör du mindre än beräknat justerar vi priset när din bilförsäkring ska förnyas. Då kan du stämma av om du haft en körsträckeklass som motsvarar de antal mil du kört. Har du till exempel betalat för klass 3, men bara kört så många mil som motsvarar klass 2, betalar vi tillbaka mellanskillnaden. Ring oss så hjälper vi dig med det.

Milintervallen är indelad i följande körsträckeklasser: 
     0 - 1000 mil
1001 - 1500 mil
1501 - 2000 mil
2001 - 2500 mil
över    2501 mil

Vilken försäkring ska jag välja?

Det beror på hur gammal din bil är och hur stor risk du vill ta.

Helförsäkringen gäller för hela bilen. Blir den stulen får du ersättning, glasskador betalas, du kan få hjälp med bärgning och försäkringen gäller för plåt och lackskador.

Halvförsäkringen gäller inte för plåt och lackskador. Välj halvförsäkring om din bil är yngre än 3 år. Då har du garanti som täcker skador på plåt och lack.

Halvförsäkringen fungerar även för dig som har en äldre bil med lågt värde. Är du beredd att ta kostnaden själv om bilen så skadad att den måste skrotas? Då är halvförsäkring ett alternativ.

Trafikförsäkringen gäller inte för din bil. Den gäller för förare och passagerare och andra trafikanter. Försäkringen betalar skadorna på någon annans egendom som du orsakar när du körde med bilen.

Får jag köra med en avställd bil?

Du får endast köra med bilen närmaste vägen till och från bilbesiktningen den dag du har tid för besiktning.

Vad gäller avställningsförsäkringen för?

Enkelt uttryckt kan man säga att den gäller för samma saker som halv- och helförsäkring, men inte det som ingår i omfattningen trafik. Du får alltså inte köra med bilen. Den enda gång försäkringen gäller när du kör är till och från bilbesiktningen. Under den färden gäller bilförsäkringen på samma sätt som innan du ställde av bilen. Avställningsförsäkring kallas även garageförsäkring.

Gäller den tidigare ägarens försäkring?

Nej, det gör den inte. Vid ägarbyte måste den nya ägaren se till att det finns en bilförsäkring som registreras på den nye ägaren så fort köpet är klart om man åker i väg med bilen. Den tidigare ägarens bilförsäkring upphör att gälla när ni skriver på ägarbyteshandlingarna. En del tror att man kan "låna" den tidigare ägarens försäkring tills man kommit hem. Men det är inte sant.

Vad är Trafikförsäkringsföreningen?

Det är en samarbetsorganisation för Sveriges trafikförsäkringsbolag. Trafikförsäkringsföreningen betalar ut ersättning till de som skadas av oförsäkrade, okända eller utländska fordon. Det är därför de tar in en avgift av bilägare som inte har en trafikförsäkring hos ett försäkringsbolag.

om betalning

Här hittar du svaren på vanliga frågor kring betalningen av bilförsäkring.

Kan jag betala med e-faktura?

Ja, du kan betala med e-faktura. Du anmäler till Volvofinans Bank via din internetbank eller i samband med att du betalar en faktura. Betalar du försäkringen via Leasingfaktura väljer du istället Volvofinans Bank Lån och Leasing som mottagare i din internetbank.​ Du kan också anmäla e-faktura direkt i CarPay. Läs mer och ladda ner appen på carpay.se​

Kostar det något att dela upp betalningen?

Ja, det kostar lite extra att dela upp betalningen. Du kan välja att dela upp betalningen till att betala två gånger per år eller att betala månadsvis. Väljer du halvårsbetalning tillkommer en avgift på 2 % av  helårspriset. Väljer du månadsvis autogirobetalning tillkommer 3 % av helårspriset. Det kostar inget extra att betala med Volvokortet.

När drar ni pengar från mitt konto?

Om du betalar via autogiro drar vi pengarna från ditt konto den 28:e varje månad. Är detta en helgdag drar vi pengarna nästkommande vardag. På ditt kontoutdrag står det Volvofinansbank AB/Bilförsäkring.

Vilka betalningssätt har ni?

Hos oss kan du välja att betala din bilförsäkring en gång/år, två gånger/år eller varje månad. Om du väljer att betala en gång/år eller varje månad via ditt Volvokort kostar det ingenting extra. Om du väljer att betala två gånger/år tillkommer en administrativ avgift på 2 % av årspriset. Väljer du månadsbetalning via autogiro tillkommer en avgift på 3 % av årspriset.

Hur betalar jag från utlandet?

Då ska du använda vårt IBAN-nummer och SWIFT-kod hos Nordea, samt fylla i försäkrings-/registrerings-/personnummer som referens för betalningen. Det är viktigt att du anger referensnummer så att vi kan spåra betalningen. Vårt IBAN-nummer är:
SE1995 0000 9960 1802 2896 43 (du ska inte skriva med mellanrum mellan siffrorna) BIC/SWIFT code: NDEASESS

Om skador

Här hittar du svaren på frågor som handlar om skadesituationer.

Vad gör jag om min bil utsätts för skadegörelse?

Om du har din bil helförsäkrad (eller har vagnskadegaranti) anmäler du skadan är på webben och kontaktar sedan närmaste Volvoverkstad och beställer tid för skade besiktning. Har du Trygghetspaketet är din självrisk 1 000 kr. Skadegörelse måste polisanmälas.

Jag har kört på ett djur. Vad gör jag?

Varna andra trafikanter - används varningstriangel. Det beror ju förstås på vad du kört på och om trafiken hindras av olyckan. Ta hand om ev. skadade - larma polisen. Har du kört på älg, rådjur, vildsvin, hjort, varg, lodjur, järv, utter, örn, björn eller mufflonfår måste du anmäla det till polisen. Har du kört på tamdjur eller ren ska du anmäla det till djurägaren eller till polisen. Markera platsen med viltolycksremsan som finns att hämta på Bilprovningen, så att eftersöksjägaren hittar platsen. Du riskerar böter om du inte gör det. Läs gärna mer på www.viltolycka.se eller ladda ner deras app.

Kan jag få hyrbil när min bil är på verkstad?

Hyrbil ingår i Trygghetspaketet. Har du Trygghetspaketet får du hyra bil till reducerad kostnad om du råkat ut för en skada som din bilförsäkring gäller för. Saknar du egen hyrbilsförsäkring kan motpartens försäkringsbolag betala hyrbilskostnaden i de fall du kolliderat med en annan bil och den andre föraren är vållande till skadorna Det är dock tryggast för dig att ha en egen hyrbilsförsäkring. Då är du på den säkra sidan.

Övriga frågor

Här hittar du svaren på övriga frågor som är relaterade till bilförsäkringen.

Vad ska jag göra när bilen är såld?

När Transportstyrelsen har registrerat ägarbytet hos sig, skickar de ett meddelande om det till oss. Vi tar bort försäkringen från det datum de registrerat som ägarbytesdag och skickar en bekräftelse till dig om att försäkringen är avslutad. Om det finns pengar kvar som ska betalas ut till dig står det i bekräftelsen. Ring då till oss så att vi kan ordna återbetalningen av beloppet.

När kan jag byta bolag?

Du kan byta till Volvia när din bilförsäkring har årsförfallodag hos det andra försäkringsbolaget. Vi kan hjälpa dig att säga upp försäkringen i det andra bolaget. Givetvis är det samma regler om du vill lämna oss. Men vi tycker att det är tråkigt om du gör det.