I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Fördelar med elbil

Höga elpriser och slopad klimatbonus till trots. Fördelarna med att välja eldrivet väger tyngre i slutändan.  

 Elbil Volvo - Man går framför parkerad vit Volvo XC40 recharge.

Hur är det egentligen med säkerheten? 

Innan vi dyker ner på fördelarna finns det anledning att stanna upp vid en vanligt förekommande myt. Myten om att elbilar brinner mer frekvent än andra bilar lever fortfarande kvar. Något som inte stämmer, vilket Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bekräftar i sin sammanställning över bränder med eltransportmedel 2018–2023.

Spontana bränder orsakade av kemisk rusning i batteriet är mycket sällsynta och de flesta bränder som har registrerats beror på felladdning, till exempel att personen har laddat sin bil via ett 230V-uttag som inte är dimensionerat för höga laster under lång tid.

Köper du en el- eller hybridbil från Volvo kan du känna dig trygg med att den genomgår samma säkerhets- och krocktester som en bensin- eller dieselbil. Niklas Byvik, Product Manager på Volvo Cars Sverige, berättar kort om hur säkerheten hos en elbil säkerställs:

Och nu till fördelarna 

Bättre för miljön

Biltillverkning överlag har en viss påverkan på miljön, men livscykeln hos en elbil har mindre klimatpåverkan än en traditionell fossilbil. Dessutom kan du minimera koldioxidutsläppen genom att ladda med förnybar energi.

Mindre underhåll

Underhållskostnaderna blir lägre tack vare att en elmotor har få rörliga delar. Du behöver till exempel inte oroa dig för dyra överraskningar så som kamremsbyte.

Tanka (ladda) hemma

Möjligheten att ladda hemma är ett starkt argument till att bli elbilsägare. Förutom att det är smidigt innebär det också att den totala driftkostnaden blir lägre än om du tankar med bensin eller diesel.

Exempel: Milkostnaden för en Volvo XC40 är cirka 4–5 kronor för el och 13–14 kronor för bensin.

Priset är baserat på att bensinen kostar 19 kr/l och att bilen har en bränsleförbrukning på 7,2 l/100km, samt att elen kostar 1,75 kr/kWh med en energiåtgång på 25,5 kWh/100km.

Tyst, men inte lugnt

Vem vill inte ha mindre trafikbuller? Eldrivna fordon är lika med lägre ljudnivå och i många fall bättre köregenskaper. Det höga vridmomentet tillsammans med den senaste tekniken som finns i dagens elbilar förenklar det mesta med bilkörandet.

Vit Volvo XC40 Recharge laddas i laddstation.

Ladda hemma och ladda borta

I laddskolan går vi igenom hur du laddar säkert, vad det kostar och hur du hittar laddstationer nära dig.

Volvo EX30 parkerad vid en väg omgiven av berg.

Maximera räckvidden

Hur många mil du kan köra beror givetvis på bilmodell. Men det finns några knep att ta till för att förlänga räckvidden.

Volvo EX30 som står på laddning.

Volvos utbud av elbilar

Upptäck Volvos bilar med 100 % eldrift. På volvocars.com får du hjälp med att välja rätt elbil för dig och dina behov.