Hämtar information

Hur gäller bilförsäkringen vid övningskörning?

Hur gäller bilförsäkringen? Får man ha passagerare i bilen? Det finns många frågor man vill ha svar på när man ska övningsköra med dottern, sonen eller någon annan.

vy-fram-fran-baksatet

Gäller bilförsäkringen vid övningskörning?

Vid övningskörning räknas handledaren som förare. Så din bilförsäkring gäller vid övningskörning på samma sätt om du själv kör bilen, oavsett om en familjemedlem övningskör eller någon annan. En förutsättning för att bilförsäkringen ska gälla är dock att både den som övningskör och den som sitter bredvid uppfyller Transportstyrelsens krav och regler för övningskörning.

Får andra personer åka med?

Det är inte olagligt att köra med barn eller andra passagerare i bilen. Samma försäkringar som annars skulle ha gällt passagerare gäller även passagerare vid övningskörning. Volvia rekommenderar dock inte att man har barn med sig när man övningskör. Särskilt i början av utbildningen kan den som övningskör bli onödigt stressad och distraherad. 

Vilken bilförsäkring bör jag ha vid övningskörning?

Vi rekommenderar helförsäkring så att du kan få ersättning för ev. bucklor och repor i lacken. Om bilen är yngre än tre år och har gällande vagnskadegaranti har du det skyddet. Om du är osäker på vad du behöver kontaktar du oss, så hjälper vi dig att se över att du har tillräckligt skydd; telefonnummer 031-345 67 00 eller melja oss.

Vilka regler gäller i övrigt för övningskörning?

På Körkortsportalen hittar du all information om krav och regler för övningskörning.