Hämtar information

Tips inför bilköpet

Som köpare av en begagnad bil så har du vissa skyldigheter och det finns flera saker som är bra att undersöka. Här har vi samlat viktig information och längre ner hittar du länkar till sajter där du kan läsa mer.​

volvo-med-hangmatta

Börja med att hitta rätt bil

Tänk efter vad du ska använda bilen till. Uppfyller den kraven som du har? Utgå från dina dagliga behov och ta mindre hänsyn till de behov som endast dyker upp vid enstaka tillfällen varje år. Ska du köra på landsväg eller i stadstrafik och hur stort lastutrymme behöver du?

Tips inför bilköpet

Provkör alltid bilen och känn efter om körställning, ljudnivå, motor, insteg och lastutrymme passar dina behov. Om du har barn som behöver sitta i bilbarnstol – se till att din bilbarnstol/bältesstol passar i bilen du är intresserad av att köpa. Läs mer om barnens säkerhet i bilen.

Kolla upp vem som äger bilen

När du köper en bil av en privatperson ska du alltid ta reda på vem som är registrerad som ägare för bilen. Det är viktigt att kontrollera att den som säljer bilen faktiskt äger den. På transportstyrelsen.se kan du söka information när du har registreringsnumret. Här får man information om ägarförhållanden, chassinummer, skatteförhållanden, besiktningsförhållanden samt om fordonet har notering om leasing, kreditköp eller om det är direktimporterat. Via Transportstyrelsens sms-tjänst kan du också få ägaruppgifter till din mobil. Skicka ett registreringsnummer till 72503. Kostnaden är tre kronor.

Finns det skulder på bilen?

Sedan den 1 juli 2014 finns det en lag som innebär att Kronofogden kan ta ett fordon i anspråk för tidigare ägares obetalda fordonsrelaterade skulder, även om det nu är du som äger fordonet. Med fordonsrelaterade skulder menas till exempel fordonsskatt, trängselskatt och felparkeringsavgifter. Även förseningsavgifter och avgifter hos Kronofogden kopplade till dessa skatter och avgifter omfattas. Kontrollera därför om bilen har obetalda avgifter och skulder hos Transportstyrelsens kundtjänst. Telefonnumret är 0771-14 15 16. Mer information om lagen hittar du på Transportstyrelsens webbplats.

Kontrollera kreditspärr och leasingspärr

När du ska köpa en begagnad Volvo är det bra att undersöka om den tidigare ägaren har lån eller leasing på bilen. På transportstyrelsen.se kan du genom ”Uppgifter om andras fordon” få information om leasing och kreditköp. Om bilen inte är slutbetald av den förre ägaren så löper du risk att få lämna tillbaka bilen eller att få betala den igen. Vid köp på avbetalning gäller så kallade återtagandeförbehåll. Den innebär att den som köpt bilen inte kan sälja bilen innan den är helt betald.

service-pa-volvo-med-oppen-huv

Service och garantier

Gå igenom serviceboken när du köper en begagnad bil och kontrollera att:

  • Alla servicebesök är gjorda vid rätt miltal.
  • Att service och reparationer har gjorts hos en auktoriserad Volvoverkstad om eventuell nybilsgaranti eller servicegaranti ska fortsätta att gälla.
  • Att eventuella rostskyddskontroller är inprickade.
  • Att kamremmen, om bilen har en sådan, är bytt vid rätt milintervall.


Om du är osäker kan du kontrollera med den verkstad som ska ha utfört servicen/reparationen. Volvo har två års nybilsgaranti och tre års vagnskadegaranti. Om en service utförts hos en auktoriserad Volvoverkstad så har bilen ett års servicegaranti på det som åtgärdats enligt serviceprotokollet. Om bilen du köper har ett Volvo Serviceavtal på den tidigare ägaren, så upphör det att gälla vid ägarbyte.

Bra länkar vid köp av bil

Konsumentverket informerar - vad gäller vid köp av bil

Transportsyrelsen - ägaruppgifter

Transportstyrelsen - ägarbyte

Räkna ut pris på bilförsäkringen

Innan du köper bilen kan det vara bra att veta vad det kostar att försäkra den. Räkna ut ditt pris här.

Räkna och köp

Personnummer

Vi behöver ditt personnummer för att kunna ge dig rätt pris. Personnumret ger oss uppgift om din ålder, var du bor och hur länge du haft körkort.

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring