I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Köpa begagnad bilbarnstol

Funderar du på att köpa en begagnad stol eller kanske har fått en? Det finns vissa risker med begagnade bilbarnstolar och därför bör du säkerställa att stolen inte har varit inblandad i någon olycka eller har hanterats på ett felaktigt sätt.

Pojke i bakåtvänd bilbarnstol tittar leende ut genom bilrutan.

Begagnade bilbarnstolar kan ha spänningar i materialet utan att det syns utanpå stolen. Materialet i en bilbarnstol åldras också och får med tiden sämre krockegenskaper. Här är några tips om du ska köpa en begagnad bilbarnstol:

  • Kontrollera åldern på bilbarnstolen. Den rekommenderade livslängden för en bilbarnstol är 10 år, under förutsättning att den skötts väl och inte varit med i någon olycka. För att du ska kunna använda den så länge som möjligt bör den inte vara äldre än ca 5 år när du köper den. Du hittar tillverkningsåret på stolens ryggstöd eller under sitsen.
  • Kontrollera säkerhetsbältet i stolen så att det inte är slitet och att låsanordningen fungerar.
  • Vi rekommenderar en bilbarnstol som klarar bakåtvänt åkande upp till 25 kg.
  • Köp en godkänd stol. Bilbarnstolen ska vara märkt med E- och/eller T.
  • Kontrollera att stolen är hel. Ta av klädseln, titta efter sprickor och märken, fråga om bilbarnstolen har varit med i någon trafikolycka eller annat tillbud. En bilbarnstol som varit med i en olycka ska alltid kasseras.
  • Om det saknas bruksanvisning eller någon monteringsdetalj, kontakta tillverkaren eller återförsäljaren.
  • Köp endast begagnad bilbarnstol av någon du känner och litar på. Köp hellre en ny om du är osäker.
Skrattande pojke med gosedjur i knät sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Bakåtvänt åkande

All forskning visar att upp till minst 4–5 års ålder är det absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Läs mer om hur barn sitter säkert i bilen.
Leende pojke sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Framåtvänt åkande

När barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att sitta framåtvänd på en bältesstol eller bälteskudde. Barnet ska vara minst 4 år gammalt men helst äldre.