I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Godkänd bilbarnstol

En stol som klarat Plustest är E-godkänd för montering på samtliga sätesrader i bilen. En sådan stol garanterar att barnet som färdas i den inte utsätts för livshotande höga nackkrafter vid en frontalkollision.

Pojke fastspänd i bakåtvänd bilbarnstol tittar upp mot föräldrar som står i bildörren.

Plustestad bilbarnstol

Vid ett Plustest mäter man de krafter som barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision. Plustestet kom 2009 och är en kompletterande provning som görs på stolar avsedda för den svenska marknaden. Plustestet är en frivillig kompletterande provning, som utförs av de bilbarnstolstillverkare som vill påvisa kvaliteter utöver de som är obligatoriska.

Den här formen av test görs inte i övriga Europa och ingår inte heller i E-godkännandet. En E-godkänd stol uppfyller alla krav som ställs för att få säljas i Sverige, men en stol som klarat plustestet ger ditt barn en extra säkerhet. Plusmärkningen finns i två utförande; max 18 kg och max 25 kg.

Vill du att ditt barn ska åka extra säkert – fråga efter en Plustestad bilbarnstol.

Du kan läsa mer om vad Plustestet innebär på NTFs sida.

Leende bebis sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Bakåtvänt åkande

All forskning visar att upp till minst 4–5 års ålder är det absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Läs mer om hur barn sitter säkert i bilen.

Leende flicka sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Framåtvänt åkande

När barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att sitta framåtvänd på en bältesstol eller bälteskudde. Barnet ska vara minst 4 år gammalt men helst äldre.

Flicka med lila klänning sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Sätt bältet rätt

Bältet skyddar bäst utan tjocka kläder. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet.