Sätt barnet rätt

I Sverige ska alla som åker i personbil enligt lag använda bilbälte. Barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning, dvs babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/-kudde. Här får du information och rekommendationer om hur barn i olika åldrar åker säkrast i bilen.

Bakåtvänt åkande

All forskning visar att upp till minst 4-5 års ålder är det absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Här kan du läsa mer om hur barn sitter säkert i bilen.

Läs om bakåtvänt åkande

Framåtvänt åkande

När barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att sitta framåtvänd på en bältesstol eller bälteskudde. Barnet ska vara minst 4 år gammalt men helst äldre.

Läs om framåtvänt åkande

Sätt bältet rätt

Se alltid till att bältet hamnar rätt. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet.

Så här sätter du bältet rätt

Säkerhetstips

Här finns tips och information om hur ditt barn kan färdas säkert i bilen. Till exempel hur bältet ska sitta, vilken vinkel bilbarnstolen ska ha och andra bra saker som skyddar barnet i bilen. 

Läs våra säkerhetstips
rätt bilbarnstol på rätt plats i bilen

Bilbarnstolar

Oavsett bil, tycke och smak finns en gemensam sak för bilbarnstolar. En oskadad bilbarnstol som sitter monterad på rätt sätt i bilen ger ditt barn en säkrare åktur. 

Läs mer om bilbarnstolar
Montera bilbarnstolen rätt och säkert

Montera bilbarnstolen på rätt sätt

Det är viktigt att barn sitter i bilbarnstol, men det är minst lika viktigt att bilbarnstolen är monterad på rätt sätt. Här kan du se film och läsa om hur du monterar stolen. 

Så monterar du bilbarnstolen