Hämtar information

Rätt bilbarnstol efter ålder

En bilbarnstol som passar barnet utifrån ålder och längd är viktigt för att barnet ska åka säkert i bilen. Naturligtvis ska bilbarnstolen vara godkänd och oskadd.

barn-i-baksatet

Babyskydd 0 - 9 månader

En baby ska sitta fastspänd i ett så kallat babyskydd som är speciellt anpassat efter barnets storlek. Barnet ska färdas baklänges och kroppen ska vila stadigt och bekvämt med skydd för hela huvudet. Byt stol senast när barnets huvud når upp till kanten.

Om babyskyddet placeras i passagerarsätet fram är det väldigt viktigt att krockkudden är urkopplad. Babyskydd finns i många olika modeller från flera olika tillverkare. Prata med din Volvohandlare eller butiken där du köper babyskyddet för att försäkra dig om att det passar din bil. Följ alltid tillverkarens anvisningar vid montering.

Bilbarnstol 7 mån - 5 år

När barnet sitter stadigt utan stöd och kan hålla upp huvudet själv är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Dagens bilbarnstolar är praktiska och fungerar i flera år. Skulle barnet trots det växa ur stolen snabbt så byt till en större modell.

Barnet ska använda det bälte som hör till bilbarnstolen. Sträck bältet och se till att ”höftdelen” hamnar över låren och inte över magen. Stolen monteras bakåtvänd i framsätet eller baksätet. Kontrollera om stolen är godkänd för framsätes- eller baksätesmontering.

Instruktionsvideo om hur du monterar bilbarnstolen rätt.

Bältesstol/bälteskudde 4 år - 12 år

Barn som har vuxit ur sin bilbarnstol ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp för att bilbältet ska skydda kroppen ordentligt.

Tänk på att prova ut stolen/kudden så att barnet sitter bra i den. Barnet ska sitta med rumpan intill ryggstödet och kunna böja benen över sitsen på stolen utan att hasa fram.

Riktlinjer för bältesstol och bälteskudde.

Regler för bilbarnstol 

  • Enligt lag ska alla barn under 135 cm sitta i ett bilskydd anpassat för barn. Forskare rekommenderar dock att barnet ska vara minst 140 cm och 10–12 år för att kunna åka utan stol/kudde. Det beror på att bältet lätt hamnar fel om barnet är för kort. Dessutom är deras skelett inte tillräckligt utvecklat förrän i förpuberteten.
  • Nationell rekommendation är att barnet åker bakåtvänt tills minst 4–5 års ålder.
  • Bakåtvända bilbarnstolar får inte placeras vid aktiva krockkuddar. Stäng alltid av krockkudden med nyckelavstängningen, som är en säker metod för att inaktivera krockkudden. Sidokrockgardiner är ofarliga och ska vara aktiva.
  • Barnet ska vara minst 140 cm långt vid placering framför en aktiv krockkudde om inte biltillverkaren har andra rekommendationer*.

* Volvo rekommenderar att krockkudden alltid ska vara påslagen för barn som åker framåtvända i passagerarsätet, oavsett barnets längd. Rekommendationen gäller för följande bilmodeller: V40 (MY 2013-), V40 Cross Country (MY 2013-), S60/V60 (MY 2011-), S60/V60 Cross Country (MY 2015-), XC60 (MY 2009-), V70 (MY 2008-), XC70 (MY 2008-), S80 (MY 2007-), XC90 (MY 2016-), S90/V90, (MY 2017-) och framtida modeller. 

Läs Volvos säkerhetsrekommendationer för barn som åker i framsätet.

Är ditt barn försäkrat?

Att se till att barnet sitter säkert i bilen är viktigt, men det är också viktigt att se till att ditt barn har en bra försäkring. Alla som färdas i bilen får ersättning för eventuella skador som kan uppstå vid en kollision eller annan trafikolycka. Barn har dock inte samma skydd från samhället och får inte så bra ersättning för bestående skador. Därför behöver barn en egen barnförsäkring. Eftersom vi samarbetar med If vill vi tipsa om Ifs barnförsäkring.

Försäkra ditt barn

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring