Hämtar information

Sätt bältet rätt

Se alltid till att bältet hamnar rätt. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Bältet ska sitta nära halsen, över bröstbenet och ner över låren – inte över magen. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet.

Film: Så ska säkerhets­bältet sitta

Bältet skyddar bäst utan tjocka kläder

I vår årliga undersökning om barnsäkerhet i bil visar det sig att bilbältet i stort sett är en självklarhet för svenska föräldrar. Men för att bilbältet ska skydda på allra bästa sätt är det viktigt att det sitter tätt mot kroppen, speciellt för barn som sitter framåtvända. Därför ska en huvudkudde aldrig placeras så att bältet förflyttas från barnets axel. Tjocka vinterjackor och overaller ökar dessutom risken avsevärt för att bilbältet hamnar fel. Det utsätter barnet för större risk för allvarliga skador vid en olycka.

– Det är inte alltid det enklaste att få barnen att ta av en varm jacka i en kall bil, men det är värt det. För barn som sitter framåtvända bidrar de tjocka kläderna ofta till att bältet glider för långt ut på axeln eller upp på magen. När barnet inte fångas upp på rätt sätt av bältet vid en krock är risken stor för skador till exempel i magen eller på huvud och nacke, säger Sofia Bergfors, barnsäkerhetsexpert på Volvia.

barn-i-bilbarnstol

Hela 84 % av de svenska föräldrarna känner till att det är säkrast att ta av barnets vinterkläder, visar undersökningen. Men trots det är det endast 40 % som oftast tar av eller knäpper upp barnets vinterkläder. Sofia Bergfors fortsätter:

– Vill man inte ta av jackan helt går det även bra att knäppa upp den, men då ska man vara noggrann med att dra bältet under jackan så att det sitter tätt mot kroppen: över höfterna ner mot låren och mitt på axeln. Har barnet overall på sig kan man knäppa upp den och dra ner den till höfterna så att bältet hamnar rätt. Mössa och vantar, en fleecetröja eller filt räcker långt för att hålla värmen i en kall bil.

Om undersökningen

Den svenska studien Barnsäkerhet i bil omfattar 1000 intervjuer som genomförts med ett riksrepresentativt urval ur Norstats webbpanel. Intervjuerna genomfördes under vecka 7–9 2020. I år har undersökningen även omfattat övriga nordiska länder och totalt har över 3 000 bilburna föräldrar i Sverige, Norge, Danmark och Finland med barn i åldern 0-10 år svarat på frågor om barnsäkerhet i bil.

Fler tips om barnsäkerhet

Lär dig mer i vår barnsäkerhets­skola

Ta chansen och anmäl dig till vår barnsäkerhetsskola. En gång i månaden dimper det ner tips och råd från oss som gör det tryggare och enklare för dig att se till att barnen färdas så säkert som möjligt i bilen.

Till anmälan

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring