Hämtar information

Sätt bältet rätt

Se alltid till att bältet hamnar rätt. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Bältet ska sitta nära halsen, över bröstbenet och ner över låren – inte över magen. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet.

Film: Så ska säkerhets­bältet sitta

Bältet skyddar bäst utan tjocka kläder

I vår årliga rapport om barnsäkerhet i bil visar det sig att bilbältet i stort sett är en självklarhet för svenska föräldrar. Men för att bilbältet ska skydda på allra bästa sätt är det viktigt att det sitter tätt mot kroppen, speciellt för barn som sitter framåtvända. Därför ska en huvudkudde aldrig placeras så att bältet förflyttas från barnets axel. Tjocka vinterjackor och overaller ökar dessutom risken avsevärt för att bilbältet hamnar fel. Det utsätter barnet för större risk för allvarliga skador vid en olycka.

– Det är inte alltid det enklaste att få barnen att ta av en varm jacka i en kall bil, men det är värt det. För barn som sitter framåtvända bidrar de tjocka kläderna ofta till att bältet glider för långt ut på axeln eller upp på magen. När barnet inte fångas upp på rätt sätt av bältet vid en krock är risken stor för skador till exempel i magen eller på huvud och nacke, säger Sofia Bergfors, barnsäkerhetsexpert på Volvia.

Hela 89 % av de svenska föräldrarna känner till att det är säkrast att ta av barnets vinterkläder, visar undersökningen. Men trots det är det endast 40 % som alltid eller oftast tar av eller knäpper upp barnets vinterkläder. Sofia Bergfors fortsätter:

– Vill man inte ta av jackan helt går det även bra att knäppa upp den, men då ska man vara noggrann med att dra bältet under jackan så att det sitter tätt mot kroppen: över höfterna ner mot låren och mitt på axeln. Har barnet overall på sig kan man knäppa upp den och dra ner den till höfterna så att bältet hamnar rätt. Mössa och vantar, en fleecetröja eller filt räcker långt för att hålla värmen i en kall bil.

Pojke sitter fastspänd i bakåtvänd bilbarnstol

Om rapporten Barn­säkerhet i bil

Varje år intervjuar Volvia över 1000 män och kvinnor som har barn i åldern 0–10 år. I undersökningen får de svara på frågor som berör vanor, beteende och kunskap i relation till barnsäkerhet i bil. Studien är unik i fråga om djup och innehåll.

Årets undersökning genomfördes under vecka 6-8 2021 bland personer 20-65 år som har barn i åldern 0-10 år och 11 månader samt tillgång till bil som de kör regelbundet. Intervjuerna genomfördes online med 1004 personer i Norstats representativa webbpanel.

Läs rapporten Barnsäkerhet i bil 2021 (PDF)

Read the report Child Safety in Cars 2021 (PDF)

Lär dig mer i vår barnsäkerhets­skola

Ta chansen och anmäl dig till vår barnsäkerhetsskola. En gång i månaden dimper det ner tips och råd från oss som gör det tryggare och enklare för dig att se till att barnen färdas så säkert som möjligt i bilen.

Till anmälan

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring