Hämtar information

Tips om barnsäkerhet i bil

Här har vi samlat tips till dig om hur bältet ska sitta och andra bra saker att tänka på för att ditt barn ska färdas säkrare i bilen. 

Säkerhetstips

Tips och information om hur du kan göra bilfärden säkrare för ditt barn.

Även korta sträckor är trafikfarliga

Du kanske tänker: "Vi ska inte så långt, bara åka till dagis genom villaområdet." Barnet kanske är kinkigt och ålar sig. Du ger efter för kravet att få åka utan bälte. Men faktum är att ett barn som väger 30 kg väger motsvarande 1 ton vid en frontalkollision med ett fast föremål om man kör i 40 km/timme.

Om du står på en vanlig stol och faller handlöst i golvet så motsvarar det en krock utan bälte med hastigheten 15 km/timme. 8 köksstolar staplade på varandra motsvarar 30 km/timme. Det är kryphastigheten förbi skolor. Så se till att alla i bilen är fastspända. Alltid.

Så här ska bältet sitta

Ett bälte ska alltid passera axel, bröstben, höft samt över till andra höften. Det ska alltid vara ordentligt sträckt och sitta så nära kroppen som möjligt. Film – sätt bältet rätt

Köpa nytt är säkrast

Köp helst inte en begagnad stol. Det finns alltid en risk att en begagnad stol är skadad och därför inte skyddar lika bra. En bra stol är E-godkänd och klarar av ett bakåtvänt barn som väger upp till 18 kg, allra helst 25 kg.

Läs mer om godkänd bilbarnstol

Ska krockkudden kopplas ur i framsätet?

Om den bakåtvända bilbarnstolen placeras i framsätet måste bilens krockkudde kopplas ur. 
På äldre bilar ska den även kopplas ur när barnet sitter på bältesstol/-kudde framåtvänd, men i nya Volvobilar visar forskningen att det är säkrare att ha den inkopplad. Det är viktigt att du alltid kontrollerar i bilens användarhandbok vad som gäller för just din bil.

Bältet ska sitta så nära kroppen som möjligt

Ta gärna av tjocka ytterplagg. Om det inte går, lätta på jackan och försök dra bältet under kläderna, i alla fall över höften. Ju närmare kroppen desto bättre skydd.

Rätt vinkel på bilbarnstolen

När små barn somnar i bilbarnstolen så faller huvudet ofta framåt. Som förälder kanske man kan oroa sig över om det är farligt vid en eventuell kollision. Att huvudet hänger ner är inte farligt. Men man ska tänka på att alltid ha rätt vinkel på den bakåtvända bilbarnstolen. En tumregel är att stolens vinkel inte ska överstiga 30 grader. Om man inte vill att barnets huvud ska falla framåt så är ett tips att köpa en mjuk och skön nackkudde att ha under bilfärden.

När ska jag byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol?

Redan från början när man ska åka hem med sin lilla baby från BB behöver man en bakåtvänd bilbarnstol, ett så kallat babyskydd, med skydd som är speciellt anpassad efter barnets storlek. 

Man brukar säga att ett babyskydd används tills barnet är runt 6 till 9 månader, men detta är individuellt från barn till barn. När barnet kan sitta helt själv utan stöd, nått maxvikten på stolen eller växt så pass mycket att huvudet når upp till kanten på babyskyddet då är dags att byta babyskyddet mot en större bakåtvänd bilbarnstol.

Rätt bilbarnstol efter ålder.

Är det farligt att sitta med böjda ben?

Ibland får vi frågan om det är farligt för barnet att sitta med böjda ben i en bakåtvänd bilbarnstol. En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen först när barnets ögon är i jämnhöjd med bilbarnstolens översta kant eller att barnet uppnått den maxvikt som gäller för stolen. Hjässan kan sticka över kanten en bit. Böjda ben, som ofta blir följden då bilbarnstolen är placerad i baksätet, är ingen säkerhetsrisk utan snarare en komfortfråga. I många bilar är sittdynan i baksätet mindre djup än sittdynan i framsätet. Benen får alltså mer plats i framsätet i de flesta bilar. 

För barnets säkerhet – se till att barnet åker bakåtvänd så länge det är möjligt, helst till 4 års ålder, även om benen är böjda. Ofta är det vi vuxna som tycker att det ser obekvämt ut, medan barnet inte har ont av det. 

Hur nära vindrutan kan barnet sitta med huvudet?

Ofta säger man att det är bättre att placera barnet fram eftersom det finns bättre benutrymme, men man kanske då tycker att huvudet kommer väldigt nära vindrutan. Avståndet till vindrutan måste vara minst 5 cm från barnets huvud. Bilbarnstolen ska monteras fast och hårt ner i sätet. Lutad mot instrumentbrädan, det ska inte finnas så stor rörelsemarginal för bilbarnstolen.

Risken att barnet kommer i kontakt med vindrutan är därför liten. Men om du ändå upplever att huvudet kommer nära vindrutan så testa att vinkla stolen något. Tänk bara på att vinkel inte får överstiga 30 grader. Vi vill även påminna om att det inte får finnas en aktiv krockkudde när du monterar en bilbarnstol i passagerarsätet fram.

Barnets kropp skiljer sig från en vuxens

Ett barns kropp skiljer sig markant från en vuxens när det gäller storlek, proportioner och skadetolerans. Framförallt handlar det om huvudets storlek, tyngd och tyngdpunkt i förhållande till kroppen. Ett barn på fem månader har 25 % av sin kroppsvikt i huvudet, jämfört med en vuxen som har 6 %. 

Egentligen borde alla sitta bakåtvänt då det även för oss vuxna är det säkraste sättet att färdas i en bil. Men för oss vuxna finns det krockkuddar, bältesförsträckare och andra säkerhetsfunktioner som skyddar oss i en framåtvänd kollision. För framåtvända barn blir påfrestningarna på den lilla kroppen kritiska. 

En vanlig skada vid bilolyckor är whiplash. Hos en vuxen väger huvudet 6 % av kroppsvikten, hos ett barn väger huvudet 25 % av kroppsvikten. Konsekvenserna blir med andra ord mycket större för ett barn. 

Var rädd om er och era barn, låt barnen åka bakåtvänt

Bärhandtaget på babyskydd

En del föräldrar funderar över hur bärhandtaget på babyskydden ska vara vinklade när man monterat stolen i bilen.

De flesta tillverkare rekommenderar att bärhandtaget på babyskyddet skall vara rakt upp när du monterat fast stolen i sätet. Bärhandtaget ska aldrig vara bakom den delen på stolen där barnet har sitt huvud. På de flesta nya babyskydd går bärhandtaget att fälla ytterligare ett steg, från rakt upp till snett framåt mot barnets fötter, så att det pekar mot ryggstödet på sätet.

Tänk på att babyskyddet aldrig skall stå emot instrumentpanel, eller det främre ryggstödet om stolen monteras i baksätet.

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring