Hämtar information

Framåtvänd bältesstol

När barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att sitta framåtvänd på en bältesstol eller bälteskudde. Barnet ska vara minst 4 år gammalt men helst äldre för att sitta framåtvänd.  

Barn sitter i framåtvänd bilbarnstol

Bältesstol eller bälteskudde rekommenderas av forskare och läkare upp till dess att barnet är 140 centimeter långt och 10-12 års ålder.
Bältesstolen/-kudden är till för att höja upp barnet och placera säkerhetsbältet på rätt plats över höfterna eller ner mot låren och inte över magen. Barns höftkammar är inte färdigutvecklade i den åldern för att kunna styra ner bältet, så vid en eventuell krock/häftig inbromsning kan midjebältet tränga in i buken och ge inre skador.

Skyddet hjälper även bältet att löpa ordentligt över axeln och bröstet, det ska helst vila mitt på axeln. Det är inte farligt om bältet delvis vilar mot barnets hals. Däremot är det direkt farligt om bältet är så långt ut på axeln att det riskerar att glida ner på armen. I värsta fall kan överkroppen glida ur säkerhetsbältet. Av samma skäl ska barnet aldrig ha bältet under armen eller bakom ryggen.

Bältesstol eller bälteskudde

En bälteskudde är lika säker som en bältesstol, förutsatt att bältet hamnar rätt på barnets kropp, dvs mitt på axeln eller nära halsen och över höften/låren och inte över magen samt att bältet är sträckt. För mindre barn är en bältesstol oftast bekvämare. Den ger stöd i sidan, vilket behåller barnet i en upprätt och bra bältesposition. Det är speciellt bra för barn som brukar somna i bilen.

Ska krockkudden kopplas ur?

Tidigare gällde att inget barn under 140 cm fick sitta framför en krockkudde. För nyare Volvobilar gäller inte detta. Forskningen visar att krockkudden i nya Volvobilar inte ska kopplas ur när barnet sitter framåtvänt på bältesstol/-kudde i framsätet. Denna rekommendation är ett resultat av de senaste årens utveckling av krockkuddar. Hur ny bilen ska vara för att detta ska gälla skiljer sig mellan de olika Volvomodellerna. Kontrollera alltid i bilens användarhandbok för att se vad som gäller för just din bil.

Lär dig mer i vår barnsäkerhets­skola

Ta chansen och anmäl dig till vår barnsäkerhetsskola. En gång i månaden dimper det ner tips och råd från oss som gör det tryggare och enklare för dig att se till att barnen färdas så säkert som möjligt i bilen.

Till anmälan

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring