Hämtar information

Bakåtvänd upp till minst 4-5 års ålder

All forskning visar att upp till minst 4-5 års ålder är det absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Vid en hastig inbromsning eller krock kastas huvudet framåt och bakåt med en våldsam kraft. Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen och nacken är bräcklig.

litet-barn-sitter-bakatvant

I en framåtvänd stol utsätts nacken för våldsamma krafter medan en bakåtvänd stol fångar upp kraften bättre. Små barn som åker i framåtvända stolar löper upp till 5 gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn som åker bakåtvända. Så var noga med att placera stolen bakåtvänd upp till minst 4-5 års ålder, gärna längre.

Om den bakåtvända bilbarnstolen monteras i passagerarsätet koppla då alltid ur krockkudden, eftersom det kan vara livsfarligt för barn vid en eventuell krock.

Kontrollera att babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden är Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03 eller senare version. Godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04.