Hämtar information

Bakåtvänd bilbarnstol upp till 4-5 års ålder

All forskning visar att upp till minst 4-5 års ålder är det absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Vid en hastig inbromsning eller krock kastas huvudet framåt och bakåt med en våldsam kraft. Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen och nacken är bräcklig.

Barn sitter i bakåtvänd bilbarnstol

I en framåtvänd stol utsätts nacken för våldsamma krafter medan en bakåtvänd stol fångar upp kraften bättre. Små barn som åker i framåtvända stolar löper upp till 5 gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn som åker bakåtvända. Så var noga med att placera stolen bakåtvänd upp till minst 4-5 års ålder, gärna längre.

Om den bakåtvända bilbarnstolen monteras i passagerarsätet koppla då alltid ur krockkudden, eftersom den kan vara livsfarlig för barn vid en eventuell krock.

Kontrollera att babyskyddet, bilbarnstolen eller bälteskudden är Europagodkänd och E-märkt enligt EG-direktiv eller ECE-reglemente 44-03 eller senare version. Godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04.

När är den bakåtvända bilbarnstolen urvuxen?

Den bakåtvända bilbarnstolen är först urvuxen när barnet uppnått maxvikt för stolen eller att barnet blivit för långt för stolen. Huvudet får som mest sticka upp 1/3 ovanför stolens kant eller huvudstödets kant om sådant finns. Det brukar bli i höjd med ögonen/toppen av öronen.

Det finns två typer av montering för bakåtvända bilbarnstolar, isofix- och bältesmontering. Isofix är lättare att montera men man kan inte ha den lika länge. De flesta stolar med isofix har maxvikten 18kg medan stolar som fästes med bilens bälte oftast är godkända ända upp till 25kg. Det finns bilbarnstolar med längre och kortare rygg så jämför olika modeller för att se vilken som passar barnet bäst.

Lär dig mer i vår barnsäkerhets­skola

Ta chansen och anmäl dig till vår barnsäkerhetsskola. En gång i månaden dimper det ner tips och råd från oss som gör det tryggare och enklare för dig att se till att barnen färdas så säkert som möjligt i bilen.

Till anmälan

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring