Hämtar information

Bakåtvänd bilbarnstol

All forskning visar att det är absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol upp till minst 4–5 års ålder. Barnets huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen så den bakåtvända bilbarnstolen skyddar barnets nacke vid en hastig inbromsning eller krock.

Barn sitter i bakåtvänd bilbarnstol

Checklista för bakåtvänd bil­barnstol

  • Använd bakåtvänd bilbarnstol upp till minst 4–5 års ålder.
  • Kontrollera att bilbarnstolen är godkänd för Europa och har en E-märkning eller I-Size-märkning (omfattar just nu bara stolar som monteras med ISOFIX).
  • Köp bara en begagnad bilbarnstol om du kan försäkra dig om att stolen aldrig varit med om en trafikolycka eller annan incident som kan ha skadat den.
  • Koppla ur airbag om bilbarnstolen placeras i framsätet.
  • En bakåtvänd bilbarnstol är urväxt när 1/3 av huvudet går ovanför kanten eller när viktgränsen är överskriden.

Varför är bakåtvänt bäst?

I en framåtvänd stol utsätts nacken för våldsamma krafter medan en bakåtvänd stol fångar upp kraften bättre.

Små barn som åker i framåtvända stolar löper upp till 5 gånger högre risk att dödas eller skadas svårt jämfört med barn som åker bakåtvända. Dessutom riskerar de att glida ur den framåtvända stolen om de är för små. Det är också stor risk att bältet felaktigt hamnar över magen istället för över höften och glider ut på axeln. Så var noga med att använda en bakåtvänd bilbarnstol upp till minst 4–5 års ålder, gärna längre.

Om den bakåtvända bilbarnstolen monteras i passagerarsätet koppla då alltid ur krockkudden, eftersom den kan vara livsfarlig för barn vid en eventuell krock.

Se filmen som förklarar varför bakåtvänt är bäst.

När är den bakåtvända bil­barnstolen urvuxen?

Den bakåtvända bilbarnstolen är först urvuxen när barnet uppnått maxvikt för stolen eller att barnet blivit för långt för stolen. Huvudet får som mest sticka upp 1/3 ovanför stolens kant eller huvudstödets kant om sådant finns. Det brukar bli i höjd med ögonen eller toppen av öronen.

– Ett vanligt missförstånd är att stolen är urväxt om barnet sitter med böjda ben. Men barn mår sällan dåligt av att ha böjda ben och det är inte farligt. Ett tips för bättre benutrymme är att placera den bakåtvända stolen i framsätet, berättar Sofia Bergfors, barnsäkerhetsexpert på Volvia.

Det finns två typer av montering för bakåtvända bilbarnstolar, isofix- och bältesmontering. Isofix är lättare att montera men man kan inte ha den lika länge. De flesta stolar med isofix har maxvikten 18 kg medan stolar som fästes med bilens bälte oftast är godkända ända upp till 25 kg. Det finns bilbarnstolar med längre och kortare rygg så jämför olika modeller för att se vilken som passar barnet bäst.

Lär dig mer i vår barnsäkerhets­skola

Ta chansen och anmäl dig till vår barnsäkerhetsskola. En gång i månaden dimper det ner tips och råd från oss som gör det tryggare och enklare för dig att se till att barnen färdas så säkert som möjligt i bilen.

Till anmälan

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring