Hämtar information

Tips till dig som ska bila utomlands

Ska du ut och bila i Europa? Då kan du behöva Trygghetspaketet för att kunna få hyrbil och sänkt självrisk på vagnskadeförsäkringen ifall du krockar. Tänk på att du kan behöva skaffa ett Grönt Kort som bevis för att du är försäkrad.

glada-manniskor-i-en-volvo

Här har vi samlat och tips och råd inför bilsemestern. Kontakta oss om du vill ha mer information eller är osäker på vad som gäller 031-345 67 00 .

Grönt Kort

Det är beviset på att bilen är försäkrad. Grönt Kort är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kortavtalet.

Beställ Grönt Kort

Hyrbilsförsäkring

Vi rekommenderar att du lägger till Trygghetspaketet till din bilförsäkring om du inte redan har det. Med Trygghetspaketet får du hyrbil om din egen bil skadas och det tar mer än tre dagar att få den reparerad. Du får även sänkt vagnskadesjälvrisk i fall du krockar. Trygghetspaketet är ett bra skydd så att semestern inte blir förstörd pga.att bilen skadas. Du kan lägga till Trygghetspaketet om din bil är yngre än 10 år.

Läs mer om våra Trygghetspaket.

Reflexväst

Många länder inom EU kräver att det ska finnas minst en reflexväst i bilen. Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren och används om man måste kliva ur bilen på en trafikerad väg.

Läs fler säkerhetstips.

Varningstriangel

Det är lika självklart att ha en varningstriangel i bilen på semesterresan, som hemma i Sverige. Både enligt lag och sunt förnuft. Blir du stoppad och inte har triangel i bilen kan du få dryga böter i vissa länder

Skydd mot stöld och inbrott

Det är extra viktigt att tänka på stöld- och inbrottsrisken när du kör bil utomlands. Tjuven ser din bil med utländska skyltar och förutsätter att den är full med kameror, kläder och annat som kan säljas vidare.

  • Låt aldrig stöldbegärliga föremål ligga synligt.
  • Lås och larma alltid.
  • Töm bilen, särskilt när du lämnar den över natten.
  • Använd rattkrycka som extralås.
  • Undvik parkering på ödsliga platser.

Läs om hur du undviker inbrott i bilen.

Mobiltelefon och bilkörning

Det är förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree i de allra flesta länder i Europa. I Spanien är reglerna ännu hårdare – där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna. Den som åker fast riskerar böter.

Barns säkerhet i bilen

Att barn sitter säkert i bilen är alltid viktigt både när du kör hemma och på bilsemestern. Läs våra tips och goda råd om barnsäkerhet i bilen.

Internationellt körkort

I vissa länder krävs ett internationellt körkort att du ska få köra bil. Det är speciellt viktigt om du tänker hyra bil under din vistelse i landet. Detta körkort gäller tillsammans med ditt nationella körkort och beställs av Motormännens Riksförbund.

Vid skada utomlands

Det finns en speciell grupp hos oss som tar hand om dig om du råkar ut för en skadehändelse utomlands. Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag i det land skadan har hänt. +46-31-345 69 30  eller mejla till Utlandsskador så tar vi hand om dig och sköter kontakten med andra bolag om det behövs. Här kan du läsa vad du ska göra om du råkar ut för en skada under din bilresa utomlands

mobiltelefon

Hjälp via vår app

Ladda gärna ner vår App så har du hjälpen med dig. I den hittar du information om vad du ska göra när det har hänt något och du kan göra din anmälan direkt via appen. Appen finns både för Iphone och för Android.

Volvia-appen i Itunes 

Volvia-appen på Google Play