Hämtar information

Grönt Kort

Grönt Kort är ett bevis på att bilen är försäkrad i Sverige. Grönt Kort är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kortavtalet.

Bilar från de anslutna länderna kan fritt köras över gränserna utan att extra försäkringar krävs. I vissa länder behöver man dock ha med sig ett Grönt Kort. Det är dessutom bra att ha med försäkringsbrev eller annat dokument med försäkringsnummer och kontaktuppgifter till oss.

Om du tar med husvagn eller annat släpfordon utomlands gäller den svenska trafikförsäkringen även för skador husvagnen eller släpet orsakar någon annan.

Viktig information med anledning av Corona­viruset

Om du planerar att åka utomlands med bilen är det viktigt att du är medveten om de eventuella utmaningar som kan inträffa om du skulle råka ut för driftstopp i något av de länder med restriktioner eller de länder som varit nedstängda under en längre period. Dessa länder kan ha utmaningar när det gäller tillgång till hyrbilar, hotell och resealternativ. Därför är det viktigt att du har marginaler både i form av reskassa för utlägg och tid i din planering.

Tänk också på att ta reda på hur reseskyddet i hemförsäkringen gäller. Många försäkringsbolag har undantag för länder där UD avråder från att resa.

Läs UD:s rekommendationer och riktlinjer för resor i Europa.

I dessa länder behöver du Grönt Kort
Albanien Israel Ryssland
Azerbajdzjan Marocko Storbritannien och Nordirland
Belarus Moldavien Tunisien
Bosnien-Hercegovina Montenegro Turkiet
Iran Nordmakedonien Ukraina

Särskilda regler i vissa länder

I Kosovo gäller inte din bilförsäkring alls eftersom Kosovo inte är medlemsstat i FN. Om du ska köra med din bil i Kosovo måste du köpa en särskild trafikförsäkring vid gränsen.

Kör vidare-försäkring 

En olycka med tjänste- eller företagsbilen behöver inte sätta stopp för semesterresan. Med vår Kör vidare-försäkring får du ersättning för hyrbil och kan fortsätta resan även om bilen måste in på verkstad eller om den blivit stulen. Läs mer om Kör vidare-försäkring.

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring