Hämtar information

Undvik bilstöld och inbrott

Gör det svårt för biltjuven genom att ligga steget före. Med vår checklista minskar du risken för bilinbrott och bilstöld.

1. Håll koll på nycklarna 

Förvara nycklarna på ett säkert ställe och kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den. Med en störsändare kan tjuven slå ut bilnyckelns låsfunktion. Läs mer om störsändare på polisen.se.

Vill du ha extra skydd för dina bilnycklar kan du lägga till Trygghetspaketet. I Trygghetspaketet ingår nyckelförsäkring som ersätter förlorad eller skadad nyckel/nyckelkort.

2. Parkera smart 

Undvik att parkera på stora, mörka parkeringsplatser. Det bästa är om du parkerar i ett låst garage. Saknar du garage men har uppfart med grind – håll grinden stängd. Parkerar du på gatan – låt bilen stå så synligt som möjligt.

3. Lämna inga värde­saker i bilen

Även en tom väska eller kasse kan se lockande ut för biltjuven. Därför är det viktigt att du aldrig lämnar saker synliga. Ta till exempel alltid med mobil, dator och surfplatta. De räknas i regel som stöldbegärlig egendom. Om de stjäls ur bilen brukar hemförsäkringar inte ge dig ersättning.

Behöver du trots allt lämna kvar något i bilen – försök att dölja sakerna så gott du kan. Du kan exempelvis lägga allt i bakluckan och dra för insynsskyddet om sådant finns.

4. Använd stöld­skydd som fungerar

  • Godkänt larm – skyddar mot inbrott och stöld av bilen.
  • Nivåsensor – skyddar mot stöld av hjul, i kombination med larm och låsmuttrar.
  • Rattkrycka – förstärker skydd mot stöld av bilen.
  • Startspärr – gör det omöjligt att starta motorn.
  • Märkta rutor - det försvårar försäljning av en stulen bil.

För mer information, kontakta oss eller din Volvohandlare.

5. Ha rätt omfattning på din försäkring

Stöldförsäkring ingår i halvförsäkringen och ger ersättning om någon stjäl saker från bilen eller hela bilen. Kontrollera vilken omfattning du har på Mina sidor.

Tänk på att om du råkar du ut för stöld eller inbrott behöver du göra en polisanmälan innan du gör en skadeanmälan till oss. Läs om vad du ska göra om du råkat ut för stöld och inbrott.

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring