Hämtar information

Om det är vilt på vägen

I genomsnitt sker det en viltolycka var 8.e minut. I gryningen och skymningen är risken för olyckor som störst eftersom många djur rör sig i närheten av vägarna. Krock med rådjur är vanligast förekommande medan krock med älg är mest riskfyllt.

Älg passerar över trafikerad landsväg

Enligt Nationella Viltolycksrådet inträffade 61 136 viltolyckor i Sverige under 2020. Framförallt inträffar många olyckor i september till oktober då djuren är brunstiga. Trafikolyckor med älg är mest riskfyllt och kan i värsta fall leda till dödsfall. Övriga viltolyckor skadar däremot ofta enbart djuret och fordonet.

Råd för att undvika viltolyckor

  • Respektera varningsskyltarna och var extra vaksam där det är skyltat för älg.
  • Anpassa hastigheten efter väglaget. Tänk på att vilda djur rör sig extra mycket i gryning och skymning och att sikten försämras vid dålig väderlek.
  • Var inte bara uppmärksam på vägen, utan även på terrängen runt omkring. Ser du reflexer i mörkret kan det var älgens ögon som reflekteras i billjuset.
  • Ser du en älg på avstånd, blända ner till halvljus och undvik att tuta. En skrämd älg kan bete sig oberäkneligt och innebära fara.
  • Ladda ner appen Viltolycka (Nationella Viltolycksrådets mobilapp). Här går det att se om det skett några olyckor i området tidigare. Om det inträffar en olycka och föraren måste kalla efter hjälp, så går det även att få fram den exakta positionen för platsen via appen.

Gör så här om olyckan är framme

  • Ring 112 och gör en polisanmälan. Om du kört på en björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn måste du rapportera händelsen till polisen – även om djuret inte är synbart skadat.
  • Gå inte fram till djuret. Är det skadat kan det bli stressat och gå till attack. 
  • Varna andra genom att sätta ut en varningstriangel 
  • Märk ut platsen för sammanstötningen så att eftersöksjägare lättare kan hitta den. På Nationella Viltolycksrådets hemsida kan du beställa markeringsremsa. Det går även bra att märka ut med en färgad plastpåse.
  • Gör en skadeanmälan på hemsidan eller via vår app.

Våra Trygghetspaket

Med våra Trygghetspaket slipper du självrisk om du kör på ett djur. Du får hyrbil om din Volvo skadats och är på reparation. Och du får lägre självrisk om din bil drabbas av skadegörelse eller råkar ut för en olycka utomlands. Vi samlade ihop de viktigaste tilläggsförsäkringarna för att det ska bli enkelt för dig.​ Läs mer om våra Trygghetspaket.

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring