Hämtar information

Att tänka på vid bilköpet

Här har vi samlat tips till dig om vad du ska tänka på när du hittat rätt bil och ska genomföra köpet.​

XC70 med kajaker på takräcket

Köplagen gäller vid köp av privatperson

Vid köp mellan privatpersoner gäller köplagen om inget annat avtalas. Det är bra att skriva ett köpekontrakt och bestämma vad som gäller i just er affär, ifall det skulle uppstå en tvist i efterhand. Avtalet måste vara skäligt och får inte bara gynna den ena parten. Använd ett köpekontrakt och skriv in allt ni kommer överens om. Upprätta kontraktet i två exemplar, ett till köparen och ett till säljaren.

Betalningen

Även en begagnad bil kan kosta ganska mycket. Hur löser man betalningen på smidigaste och säkraste sättet?

  • Postväxel – det är du som köpare som skaffar postväxeln hos din bank. Säljare och köpare behöver gemensamt besöka säljarens bank och säkra postväxeln. En säker metod men då behöver affären göras när bankkontoret har öppet.
  • Digital banköverföring – har köpare och säljare samma bank sker överföringen direkt. Bra att på förhand kolla upp maxbelopp för denna typ av överföring.
  • Swish – överföringen sker via en app i din mobil. Snabb och säker betalningsmetod. Kan vara bra att på förhand kolla upp med din bank hur stort belopp som får överföras med Swish.
  • Kontanter – undvik kontanter då det ofta handlar om större summor. Många bankkontor tar inte emot kontanter längre.
 

Registrera ägarbytet

När betalningen är klar se till att byta ägare på bilen. Det ligger i både köparens och säljarens intresse att ägarbytet registreras så snabbt som möjligt. Du kan göra ägarbytet via Transportstyrelsens app eller hemsida eller genom att skicka in registreringsbeviset. Här på Transportstyrelsens hemsida  hittar du bra information om hur du går tillväga. 

Om du gör ägarbytet via registreringsbeviset ska du fylla i ägarbyteshandlingarna (del 2, den gula delen) och skicka till Transportstyrelsen. Tänk på att man alltid måste använda det senaste registreringsbeviset i original. Du som köpare bör alltid se till att handlingarna postas och verkligen skickas till Transportstyrelsen.

 

Du behöver en bilförsäkring

​​​​​När du köper en bil är du skyldig enligt svensk lag att ha en gällande trafikförsäkring för bilen och det är du som köper bilen som ansvarar för att bilen är försäkrad efter köpet. Du får inte köra iväg med bilen innan försäkringen är tecknad. Den tidigare ägarens försäkring gäller inte för dig. 

När du köper av privatperson  

När du köper bilen av en privatperson är det enklast att du köper försäkringen innan du åker för att hämta bilen. Blir det ingen affär ringer du till oss så tar vi bort försäkringen. Beroende på din bils ålder så finns det olika försäkringar som är bra att teckna. Här kan du läsa mer om olika försäkringar och få pris på din försäkring​.

När du köper av en Volvohandlare

Om du köper din Volvo hos en auktoriserad Volvoåterförsäljare får du hjälp med att ordna en bilförsäkring på plats. Återförsäljaren ser till att du får en försäkring med den omfattning du behöver. Du får rabatt på vår bilförsäkring om du köper den hos en auktoriserad svensk Volvohandlare.

Volvo Selekt

Hos utvalda återförsäljare kan du välja en nästan ny Volvo med Volvo Selekt-garanti. En Volvo Selekt-bil är max fem år och måste klara högt ställda krav på nybilsskick. Körsträckan är under 10 000 mil. Läs mer om Volvo Selekt.

När du köper från en bilhandlare 

När du köper en begagnad bil av en bilhandlare är du skyddad av konsumentköplagen. Bilhandlaren är tvungen att följa konsumentköplagen och kan inte ge dig sämre villkor än vad som står i lagen. Du kan däremot förhandla dig till bättre villkor. Fråga om det finns garantier. Garantins regler får inte vara sämre än reglerna i konsumentköplagen. 

Se till att bilen är varudeklarerad enligt Konsumentverkets överenskommelse med Motorbranschens Riksförbund (MRF). Alla som yrkesmässigt säljer begagnade bilar ska lämna en skriftlig varudeklaration till köparen. Om det inte finns en varudeklararation på bilen så kan du ladda ner blankett på Konsumentverkets hemsida och be säljaren fylla i den.

Ett tryggt köp av en begagnad Volvo gör du hos en auktoriserad Volvohandlare. Hitta din närmaste Volvohandlare här.

Räkna och köp

Personnummer

Vi behöver ditt personnummer för att kunna ge dig rätt pris. Personnumret ger oss uppgift om din ålder, var du bor och hur länge du haft körkort.

Ett samarbete mellan Volvo och If Skadeförsäkring