Kör säkert på vintern

Vintertid är det många som väljer att åka till fjällen på semester. Det innebär att många är ute på vägarna samtidigt och det kan orsaka både trängsel och trafikolyckor. Vi tipsar om hur bilresan kan bli säkrare.

Säker bilkörning innebär till exempel att du ska undvika både omkörningar och att bryta dig ut ur köer. Vid halt vinterväglag är det även viktigt att vara uppmärksam på hastigheten då det kan vara svårt att stanna. En tungt lastad bil kan också försvåra inbromsningen.

Tips för en säkrare resa       

  • Ta helst av ytterkläderna – för att bältet ska göra mest nytta vid en häftig inbromsning eller krock är det viktigt att det sitter tajt mot kroppen.
  • Vinterrusta bilen –  laga stenskotten eftersom det kan bli stora sprickor i rutan när det är kallt, fyll på glykol och spolarvätska och se till att du har bra torkarblad. Och du vet väl att du ska ha vinterdäck på bilen mellan 1 december - 31 mars om det är vinterväglag? Läs fler tips om hur du vinterrustar bilen här.
  • Packa bilen på rätt sätt – stuva lasten mot ryggstödet och utrymmets sidor, samt lägg de tyngsta sakerna underst och i mitten. Lägg inte lös packning på hatthyllan eller ovanför ryggstödet. Vid en kraftig inbromsning kan sakerna komma farande och innebära en allvarlig risk för de som sitter i bilen. Kontrollera även lufttrycket i däcken. Packar du bilen tungt kan du behöva justera det. Läs fler tips om hur du packar bilen rätt.
  • Kör säkert – håll avståndet till framförvarande bil och håll den hastighet som väglaget och trafikrytmen kräver.

Om något händer

Om det händer något med bilen under resan hjälper vi dig med att lösa problemet. Läs om vad du ska göra i olika situationer.

Gör så här